2 min. čitanja

Bilaver poručio pomorcima: “Možete biti mirni, danas rješavamo oporezivanje vezano za 183 dana”

Bilaver poručio pomorcima: “Možete biti mirni, danas rješavamo oporezivanje vezano za 183 dana”
Foto: Screenshot / HRT

Državni tajnik za more Josip Bilaver komentirao je u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska krizu u sektoru pomorstva, prenosi Pomorac.net. Kriza koja je uzrokovana korona virusom, pogodila je cijelo gospodarstvo, a najviše su pogođeni turizam i promet. Unutar prometa su najviše pogođeni zračni i pomorski promet gdje su ogromne štete u svim segmentima, počevši od luka na Jadranu do brodara koji obavljaju obalni linijski promet, kao i brodari u međunarodnom prometu, a samim time i naši pomorci.

Vlada je donijela 2 seta gospodarskih mjera kojima je cilj bio ublažavanje gospodarske krize, a prije svega očuvanje radnih mjesta, a na tom tragu je ministarstvo djelovalo i djeluje samostalno. U kontinuiranom su kontaktu sa socijalnim partnerima, s državnim lučkim upravama te s brodarima s kojima su održali nekoliko video konferencija te pokušavaju napraviti sve u njihovoj moći kako bi olakšali pomorcima.

Već nekoliko tjedana razgovaraju sa svim sindikatima, socijalnim partnerima, brodarima i poreznom upravom, te danas ili sutra očekuju donošenje pravnog akta koji će regulirati upravo oporezivanje vezano za 183 dana i poručuje svim pomorcima da u tom pogledu mogu biti mirni.

Svjesni su da pomorci nisu krivi za ovu cjelokupnu situaciju te pokušavaju što prije riješiti ovaj globalni problem koordiniranim djelovanjem među zemljama članicama EU, ali i svim ostalim zemljama članicama Međunarodne pomorske organizacije. Rade na tome da se pojedine luke otvore za prihvat brodova.

U kontaktu su i s našim kompanijama koje žele poslati nove smjene pomoraca na brodove, s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite te pokušavaju riješiti pitanje testiranja, dok je problem s e-Propusnicama riješen.

Pomorci su prepoznati kao ključni radnici tijekom ove pandemija budući da globalna opskrba ide gotovo isključivo preko brodova, a upravo zbog toga Ministarstvo kontinuirano ulaže u obrazovanje srednjoškolaca i studenata. Ponosni su na naše pomorce i općenito pomorstvo u Hrvatskoj te rade u smjeru daljnjeg razvitka pomorstva.

Josip Bilaver je za kraj dodao kako se nada da ova kriza neće djelovati negativno na odluke mladih ljudi da se bave pomorstvom, poručuje svim pomorcima da budu strpljivi te se nada da će se uskoro situacija riješiti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.