HGSS uspješno pronašao izgubljenu ženu: “Prvi put smo koristili dron s megafonom”

Foto: HGSS

SPLIT – Na području Segeta gornjeg, u zaseoku Medići u četvrtak se izgubila starija žena. Prema dojavi koju je zaprimio splitski HGSS, nije bila ozlijeđena.

Izgubljena je sa sobom imala mobitel s punom baterijom što je uvelike pomoglo spašavateljima da prikupe potrebne informacije. Na žalost mobitelom starije proizvodnje nije bilo moguće poslati lokaciju. Zbog velikog područja potrage odlučeno je da se prema dobivenim informacijama odmah na teren uputi bespilotna letjelica kako bi iz zraka locirala osobu. U suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe odmah je osiguran i zračni prostor za potrebe traganja i spašavanja. Paralelno je na teren upućen i tim spašavatelja.

Foto: HGSS

HGSS kontinuirano sa svojim partnerima radi na poboljšanju bespilotnih letjelica pa je tako u ovoj situaciji iskorištena mogućnost montiranja megafona na letjelicu kako bi dozivala nestalu osobu što je po prvi puta učinjeno u potražnoj akciji. Vrlo brzo nestala je čula, a potom i uočila letjelicu nakon čega je mobitelom spašavatelje mogla preciznije uputiti na mjesto gdje se nalazi, a gdje ju zbog gustog raslinja nije bilo moguće uočiti iz zraka. Kada je letjelica došla iznad nestale, koordinate su poslane timu na zemlji koji je osobu ubrzo i pronašao 980 m od mjesta zadnjeg viđenja.

Cijela akcija spašavanja trajala je 40 minuta čemu je uvelike pridonijela upotreba novih tehnologija na bespilotnim sustavima. S ponosom možemo reći da se iznova pokazala prednost korištenja bespilotnih sustava u akcijama spašavanja kao i činjenicu da se kao služba trudimo kontinuirano doprinositi tehnološkom napretku u području traganja i spašavanja.