Foto: Youtube / Screenshot

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata koronavirusom zaraženo 28 ljudi, a preminula je jedna osoba iz Splita, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati. 

U Hrvatskoj je tako ukupno 2009 zaraženih, a preminula je 51 osoba.

Capak je rekao da je ukupno testirano 30.213 ljudi, a u zadnja 14 sata izvršeno je 1360 novih testova. Postotak pozitivnih je 6,65 posto. U samoizolaciji je 12.181 osoba, prosječna dob pozitivnih je 51,22 godine, a 54 posto su žene.

Četvero je više hospitaliziranih, a na respiratoru je 21 pacijent, dva više nego jučer. Ukupno je 982 ozdravljenih, 99 u zadnja 24 sata, od toga je 485 otpušteno iz bolnice, 14 više nego jučer, a doma je izliječeno njih 497, 85 više nego jučer.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera.

– Uskoro će to svi moći pročitati, a i kasnije ćemo razjasniti sve što bude nejasno. Ovim se odlukama omogućava rad trgovinama, osim onih u centrima, omogućava se rad postolarima, turističkim agencijama… Još ne mogu raditi oni koji su u bliskom kontaktu s klijentima. Omogućavamo rad sportaša prve i druge kategorije, omogućavaju se vjerska okupljanja od 2. svibnja… Sve ovo uz pridržavanje epidemioloških mjera. Sve će mjere biti objavljene na stranicama Stožera. Uvodi se tramvajski i drugi javni, gradski i prigradski prijevoz, prodaja meda, pčelinjih proizvoda, jaja. Također, prodaja voća i povrća od 5-8 ujutro. Radno vrijeme vraća se na vrijeme otprije pandemije, ali će trgovine koje imaju više od deset sati rada morati imati pauzu od najmanje sat vremena uza čišćenje. Nedjeljom i blagdanima rad samo kioska, pekara i trgovina na benzinskim postajama.

Prof. Alemka Markotić govorila je o broju ozdravljenih.

– Prvi puta je broj ozdravljenih veći od broja oboljelih (982 naprema 976). Bit će dobro da se taj trend nastavi, ako se svi budemo držali uputa. Kod jedne mlađe osobe imamo negdje 50 dana prolongiran pozitivni nalaz. Vidjet ćemo kako pomoći takvim ljudima, dodatno ćemo se konzultirati. Svuda ima mali postotak takvih ljudi, nitko nema strogo decidiran odgovor. Dojam je da ti ljudi nemaju simptome i da smatraju znanstvenici iz Kine i Njemačke da iza 21. dana ne očekuju da je virus, iako se našao na sluznici, infektivan za druge. Ipak, svi žele biti oprezni, potrebna su dodatna istraživanja. Tako se ponaša dosta mikroorganizama. U kontaktu smo s kolegama izvana, ali pokušavamo i sami dati odgovore na ta pitanja – rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.
– Dakle, 982 su ozdravljena, 976 se još vode kao bolesni, i to je dobro. Bit će dobro da se taj trend nastavi, a on će se nastaviti ako se svi budemo i dalje pridržavali uputa i postepenog popuštanja mjera, rekla je Markotić.

I.B.