VIDEO Divlje svinje krenule s Brača i sigurno između ribara doplivale na kopno

Foto: Mario Radojković

PROMAJNA – Makarski ribari uočili su i snimili dvije divlje svinje u naponu snage koje sigurnim zaveslajima plivaju do kopna. Zabilježili su trenutak dok plivaju, nisu ih uznemiravali, pa su životinje sigurno i isplivale na kopno i nestale u šumi. Kako je to izgledalo, ispričali su nam Mario Radojković i Slobodan Batinić iz Makarske. 

– Primjetili smo ih kod Promajne, dok smo lovili ribu s broda, 200 m od obale. Dva manja vepra, oko 30-ak kg. Doplivali su do obale,i nestali u šumi – kazao nam je Mario Radojković, koji smatra da su doplivale s otoka Brača.

– Predivan je bio osjećaj vidjeti ih. Nije prvi put. Plivali su od otoka prema obali Promajne – ispričao nam je Slobodan Batinić.

Poznato je da su sve vrste svinja, pa i ove divlje, izvrsni su plivači i traženje novih staništa u njihovom svijetu nije ništa novo. Ono što nam se čini novim jest činjenica da te životinje sve češće viđamo u moru pri prelasku miljama dalekih destinacija. Ali u stvarnosti je statistički puno veća vjerojatnost da ćete u moru ugledati divlju svinju, nego će vama i vašim praunicima ikad nešto nažao napraviti morski pas!

Divljim svinjama nije problem plivati 12 sati, preplivati i 15-ak nautičkih milja ili oko 27 kilometara, tako da nimalo nije rijedak slučaj da ih ribari uoče po moru. Plivaju u potrazi za novim staništima gdje će imati dovoljno hrane za sebe i potomke pa ih sve češće sreću nautičari.

Divlje svinje su nekad, doista rijetko plivale do otoka. To su radile kad ih je tjerala potreba. Posljednji masovni slučaj zabilježen je tijekom Domovinskog rata, kad su bježeći iz ratom ugrožene Like, detonacija i straha, krenule plivati između kopna i otoka Krka. Nakon svinja, istu životinjsko – izbjegličku rutu prebjega nastavili su i medvjedi.

 

Vjerojatno ih ima i na većini pošumljenih otoka. Glavni razlog je za to što se otočani sve manje bave poljoprivredom i sve ih manje tamo živi, a makija je idealno stanište za divlje svinje. Međutim, kako su svejedi, nije čudo da uništavaju poljoprivredne površine i mogu biti velik problem.

Inače, veprovi su dnevna divljač, ali može promjeniti obrasce ponašanja u slučaju uznemiravanja. Osjetila su im izvanredno razvijena – posebno sluh i njuh, dok je vid slabiji. Divlja svinja je opasna životinja, plaha, dok joj ne prijeti direktna opasnost od čovjeka, tada se veprovima i krmačama s mladima treba micati s puta na vrijeme.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Svi su ljudi u kućama, ali kuda idu divlje svinje?

Ribari išli na lignje kod Silbe, pa ulovili nerasta crne slavonske svinje