VIDEO: KANADERI U AKCIJI Gori Šolta, zaleđe Vodica, ponovno i kod Zagvozda

Foto: Facebook / Vatrogasci Selca

Nekoliko se požara razbuktalo tijekom subote, a na bar tri trenutno djeluju zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Gori na Šolti, u zaleđu Vodica i ponovno kod Zagvozda.

Na otoku Šolti između Nečujma i Gornjeg sela gori borova šuma, a gase vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Split. U pomoć su stigla dva kanadera i Air tractor.

Kanader gasi požar kod Velike Mrdakovice, u zaleđu Vodica u blizini Benkovačke ceste koji je planuo nešto iza 15 sati. S požara na Šolti na ovaj su prebačeni kanader i Air tractor. Gori trava i nisko raslinje, a uz zračne snage na terenu je i 14 vatrogasaca s pet vozila, doznajemo od vatrogasaca.

Kanader i Air tractor upućeni su i u akciju gašenja  na lokaciji Zagvozd-Grabovac-brdo Orljača u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na požarištu kod Zagvozda zračne snage djelovale su i prije dva dana.

Gorjelo je i u Babinom polju na Mljetu. Srećom, na najšumovitijem otoku nisu bile potrebne zračne snage, jer 1200 m2 opožarene površine, ugasili pripadnici JVP Mljet s 4 vatrogasca i 2 vozila.

Od početka godine, pripadnici zračnih protupožarnih snaga su, zaključno s 24. travnja 2020. godine, sudjelovali u gašenju 63 požara (21 u Šibensko-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog u Primorsko-goranskoj županiji).

U ovogodišnjim akcijama gašenja požara sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile više od 160 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 6200 tona vode.

D.G.