Foto: RTL / Screenshot

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 14 novozaraženih, pa je ukupan broj zaraženih 2030. Preminuo je jedan muškarac, pa je tako broj preminulih povećan na 55, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je prosječna dob bolesnika 51,6 godina. Ženskih bolesnika je 53,7%, a muških je 46,3%. Ukupno je testiranih uzoraka 31.622, a u posljednja 24 sata 709. To je 6,42% pozitivnih u odnosu na broj izrađenih nalaza.

Na respiratoru su 23 bolesnika, odnosno dva više u odnosu na jučer. Hospitalizirano je 314 što je dva manje nego jučer. Oporavljenih, odnosno otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 508, što je 10 više nego jučer. Kod kuće je oporavljenih 595, odnosno 59 više nego u subotu. Ukupan broj oporavljenih je 1.103, tj. 69 više u odnosu na jučer, kazao je ministar Beroš.

Ravnateljica Infektološke klinike “Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da se i u toj klinici vidi dobra situacija.

– Kada  je Klinika prije mjesec dana bila gotovo kompletno puna bolesnika  s Covidom-19, danas su ondje 74 mjesta slobodna za bolesnike. Postigli smo dobre rezultate i u Zaraznoj i u državi ii svugdje. Nemojte da opet imamo nove bolesnike u Zaraznoj. Odradimo prvu fazu popuštanja dobro, disciplinirano i promišljeno. Za očekivati je da će ljeto, ako se budemo dobro ponašali, biti s manje bolesnih. Ali moramo biti svjesni da ovo može biti sezonski i moramo biti ne u grču, ali oprezni. Na jesen možemo opet imati veći broj bolesnika. Moramo shvatiti da ćemo ove usvojene mjere morati duže prakticirati. Volimo reći da smo mala zemlja za veliki odmor i to će nam pomoći ako budemo disciplinirani. Puno put u povijesti smo bili mali narod za velika djela, pokažimo to još jednom – poručila je Markotić.

D.G.