Foto: Youtube / Screenshot

U protekla 24 sata dijagnosticirano je devet novooboljelih od Covida-19, a preminule su četiri osobe, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati, koju prenosi HRT. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak poručio je pak kako se može očekivati drugi val ako se s virusom nešto ne promijeni.

Kako je naveo Vili Beroš, u Koprivnici je preminula žena rođena 1937. godine, u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu žena rođena 1934., a u KBC-u Split dvije žene, 1923. i 1931. godište.

– Svi bolesnici su bolovali od teških bolesti i kroničkih patoloških stanja, a jedna osoba je bila na respiratoru, rekao je Beroš.

U Hrvatskoj je ukupno 2039 bolesnika, a dosad je preminulo 59 ljudi. Iz zdravstvenih ustanova otpušteno je 517 ljudi, devet više nego jučer, a kod kuće je oporavljeno njih 649, 54 više nego jučer. Ukupno je oporavljeno 1166 ljudi. Srednja životna dob oboljelih je 51,24 godine, a 53,8 posto su žene. Postotak pozitivnih je 6,23.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti drugog vala koronavirusa, Krunoslav Capak je rekao da postoje različiti scenariji – stariji brat Covida-19 SARS je iznenada nestao, ali taj virus je imao drukčije karakteristike. Ovo je pak podmukla bolest i tu će to biti puno teže, naveo je Capak.

– Ako se nakon ljetne pauze, gdje mi epidemiolozi očekujemo da će biti manje oboljelih i da ćemo biti malo mirniji nego što je to sada, virus vrati s istim svojim karakteristikama, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala, rekao je Capak, ali i naglasio da ćemo tada znati puno više nego sada i da ćemo možda imati neko oružje da se bolje zaštitimo.

– Ja bih rekao da po sadašnjoj epidemiološkoj situaciji i po broju osoba koje su preboljele bolest mi možemo očekivati taj drugi val ako se s virusom nešto ne dogodi ili promijeni, rekao je Capak.

I.B.