Foto: Facebook

Uslijed dobre epidemiološke slike u Hrvatskoj, odlukom Vlade ponovno se pokreću gospodarske i druge aktivnosti, a to će se odvijati u tri faze. Prva faza, koja starta danas, u ponedjeljak 27. travnja, uključuje otvaranje trgovina, gradskog prijevoza, treninga.

– Omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra.

– Nastavljaju raditi svi poslovni subjekti koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)

– Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.

Foto: Promet Split

– Omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara

Sportaši i sportašice I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, moći će od danas ponovno trenirati.

Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Photo: Wikimedia

Zabrana rada nedjeljom, ali se opet održavaju misna slavlja

– Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama. Na tržnicama će se odsad moći prodavati i svježa konzumna jaja, med i cvijeće – rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Foto: Pixabay

Premijer Andrej Plenković je objavio u četvrtak da će se od iduće nedjelje, dakle 3. svibnja, opet moći održavati misna slavlja.

Dosad nisu objavljene upute za održavanje misa i nejasno je kako će mise izgledati, budući da je još uvijek na snazi zabrana okupljanja više od pet ljudi.

– Izrazito važna odluka, a to je da smo se odlučili dopustiti vjerska okupljanja od 2. svibnja. Za to će se također izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa – rekao je Plenković.

Druga faza popuštanja mjera počinje 4. svibnja i obuhvaćat će rad javnog i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu te sve uslužne djelatnosti, u kojima se ostvaruju bliski kontakt s klijentima. Naravno, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili radnici i klijenti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo su mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti