Beroš odgovorio Piculi na upit o testiranju pomoraca na koronavirus

Foto: Facebook / Tonino Picula / zdravlje.gov.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je na upit zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule o testiranju pomoraca na koronavirus.

Odgovor ministra Beroša prenosimo u cijelosti:

“Nastavno na Vaš dopis kao zastupnika i predsjednika Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta, a vezano uz problem testiranja pomoraca na COVID-19 po zahtjevu poslodavca prije ukrcaja na brod, slobodni smo odgovoriti da je iskazana problematika prepoznata od strane resornih ministarstava, te da je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zatraženo da se utvrdi mogušćnost testiranja od strane nadležnih županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Dana 23. travnja 2020. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ovo ministarstvo da je testiranje pomoraca na SARS-CoV-19 moguće provoditi u županijskim zavodima za javno zdravstvo u Rijeci, Splitu i Zadru, u dovoljnoj mjeri, dok Županijski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u ovom trenutku nije u mogućnosti udovoljiti zahtjevima.

Dinamiku testiranja i lokacije odredit će svaki županijski zavod zasebno”, stoji u odgovoru ministra zdravstva Vilija Beroša, na upit eurozastupnika Tonina Picule.

D.G.