Brodskog kuhara i konobaricu prisilili na rad i doveli ih u ropski odnos

Foto: MUP

KAŠTELA – Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave Zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje kojim se 39-godišnja hrvatska državljanka i 57-godišnji državljanin Slovenije sumnjiče za teško iskorištavanje rada, te zastrašivanjem i prijetnjama dovođenje u ropski odnos dvoje zaposlenika.

Naime, 39-godišnjakinja je kao vlasnica poduzeća na području Kaštela zajedno s 57-godišnjakom lažno prikazala uvjete rada i zaposlila mladića rođenog 1995. na radno mjesto brodskog kuhara, a koji je kod njih radio od 3. lipnja 2017. do 28. srpnja iste godine i djevojku rođenu 1996. na radno mjesto brodske konobarice koja je kod njih radila od 27. lipnja 2017. do 28. srpnja 2017.

U navedenom razdoblju oboje oštećenih su radili više od 117 sati tjedno, bez stanke za odmor i nisu im osigurali ljudske uvjete stanovanja i prehranu te su ih iskorištavali, protivno prethodnom dogovoru i pristanku, za rad na njihovom gradilištu.

Nadalje, 57-godišnjak je nad njima uspostavio potpunu kontrolu, zastrašivao ih upućivanjem prijetnji, što je kod njih izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i bespomoćnost a sve kako bi iskorištavali njihov rad.

Kaznena prijava za kazneno djelo iz čl. 106. Trgovanje ljudima podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu u Splitu protiv 39-godišnjakinje i 57-godišnjeg državljanina Slovenije za kojim je u tijeku potraga te se nastavlja kriminalističko istraživanje, izvijestila je Splitsko-dalmatinska policija. 

D.G.