Foto: Screenshot

U protekla 24 sata dijagnosticirano je osam novooboljelih od koronavirusa, što daje broj od ukupno 2047 osoba. Učinjeno je 33.577 testiranja, od čega 760 u protekla 24 sata, što daje postotak pozitivnih od 6,10%.

Preminule su četiri osobe, dvije u Koprivnici, muška osoba 1939. godište i ženska 1926. godištem te dvije u Splitu, ženska osoba 1940. godište i muška osoba 1961. godište. Svi preminuli su imali kronične bolesti, dvije osobe su bile na respiratoru, dvije nisu. Ukupno u Hrvatskoj imamo sada 63 preminule osobe od koronavirusa što daje na milijun stanovnika 15 preminulih. Na respiratoru je 21 bolesnik. 

Hospitaliziranih je 287, što je 16 manje nego jučer. Oporavljenih u zdravstvenim ustanovama je 532, što je 15 više nego jučer, a oporavljenih kod kuće je 700, što je 51 više nego jučer. Imamo oporavljene 1232 što je više za 66 više nego jučer.

– Silazna epidemijska krivulja ne smije značiti silaznu krivulju našeg opreza. Uz sve podatke koje smo dnevno ažurirali, od jučer su dostupni i strojno čitljivi podaci. Važno je nastaviti jasnu i transparentnu komunikaciju.

Znate da smo se pripremali na dolazak virusa u Hrvatsku i pripremili smo se na adekvatan način. Formirali smo sekundarne i tercijarne centre. U sklopu druge faze sektorskih mjera dolazi de reaktivacije zdravstvenog sustava.

Dogovoreno je da se ažuriraju sve liste čekanja za one koji su naručeni na dijagnostičke i terapijske postupke. Svi bolesnici će biti obaviješteni o novim terminima. Moramo naglasiti da se mora pojačati kooordinacija s liječnicima obiteljske medicine jer se sva priprema mora obaviti kod liječnika. Povećat će se broj usluga u dnevnoj bolnici. Organizirat će se poliklinički rad uz naručivanje kako bi se smanjila gužva. Po potrebi će se raditi i vikendom – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Imamo svega 8 novooboljelih što je iznimno povoljno. Imamo prostora da popuštamo naše mjere. Kao što znate u mnogim zemljama epidemija popušta. Od zemalja u okruženju su Mađarska, Slovenija i Srbija, a često se volimo uspoređivat s Austrijom, Švedskom i Belgijom. Mi smo na drugom mjestu po incidenciji, samo Mađarska ima bolji rezultat od nas. Mi imamo 497 na milijun oboljelih. Švedska ima 1874, Belgija 4028. Mi imamo najnižu stopu umrlih, 14 na milijun, Srbija ima 19, Švedska 225, Belgija 622. Ovo su rezultati naših mjera – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

O praćenju kontakata zaraženih preko mobitela

– Radi se o epidemiološkoj mjeri i tu postoiji cijeli niz načina, od prvog dana se u svijetu govori o korištenju mobilnih aplikacija koji bi taj proces mogli ubrzati. Da bi se to sve radilo na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštivanje privatnosti i GDPR-a. Danas se moglo čuti da već 7-8 država člancia EU već ima takva tehnološka rješenja koja koristi. Nekih 11-12 je reklo da je u pripremnoj fazi da se to pusti u rad jer svi to vide kao mogućnost kojom bi se spriječila ili umanjila brzine širenja zaraze tog drugog vala koji bi mogao doći na jesen. Njemačka će to napraviti u svibnju. Tako da vjerojatno će EU tu ići prema nekakvim zajedničkim rješenjima jer to je bitno. Ukoliko bi postojao jedan takav sustav svi bi znali s čime se suočavaju. Opet ovisi sve o epidemiološkoj situaciji – rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

D.G.