Murter i Betina vraćaju se životu

Foto: Screenshot / HRT

MURTER/BETINA – Ekipa HRT-a na otoku Murteru svjedočila je dvostrukom oporavku: zdravstvenom i gospodarskom. Mještanin koji je prebolio koronavirus i o bolesti svjedočio u prilogu emitiranom u Dnevniku HRT-a, otvorio je obiteljski škver u Betini.

U hrvatskoj prijestolnici drvene brodogradnje prvi korak ublažavanja mjera obilježila su upravo tradicijska plovila: vrata je ponovno otvorio i Muzej drvene brodogradnje.

Vrata škvera bila su zatvorena 37 dana. Niko je za to vrijeme prebolio koronavirus. Zarazio se zajedno s prijateljima, tijekom uobičajenog subotnjeg druženja u lokalnom kafiću. Osim temperature, nije imao problema.

– Svi smo doma, sve je u redu, osim prijatelja Nina koji je još u Splitu, na respiratoru. Nadamo se i čekamo da će i on doći doma. Dogovorili smo se da ćemo napraviti feštu, ali kad Nino dođe doma, kaže Nikola Papeša, brodograditelj.

Nitko se od Nikinih 20 kontakata, ljudi koji su se ovdje zatekli zbog posla, srećom nije zarazio, a povratak brodovima jedva su dočekali.

Ponovno otvorenje škvera poklopilo se sa sezonom uređenja brodova. Prva mušterija – gajeta, s murterskom adresom.

– Ima blizu 50 godina. Naslijedili smo ga od dida. Volimo drveni brod. To nam je, u duši, kaže Luka Juraga.

U 56 godina rada, škver Čira Burtine ne pamti ovoliku stanku.

Središte hrvatske drvene brodogradnje u normalizaciju života doslovce je uplovilo.

Javnost može ponovno zaviriti i u škrinju čuvara tradicijske baštine. Vrata je otvorio i Muzej drvene brodogradnje.

– Danas smo otvorili vrata čisto da bismo neki privid normalnosti ostvarili. Sve grupe su otkazane, većina njih je rekla da će iza ljeta doći ponovo, kaža Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje.

U Muzej se ulazi s rukavicama i maskom na licu. A za grupe, kad budu dopuštene, uvodno predavanje organizirat će se na otvorenom.

D.G.