VIDEO U Splitu svečano obilježena obljetnica brigade i bojne Pauci

FOTO: MORH/J.Kopi

SPLIT – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Splitu je u utorak, 28.travnja 2020. obilježena 29. obljetnice 4. gardijske brigade Pauci i 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. 

Svečanoj obljetnici nazočili su potpredsjednik Vlade  i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general- bojnik Boris Šerić, zapovjednik 3.mehanizirane bojne Pauci bojnik Ivica Armanda i predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj.

U sklopu obilježavanja  položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen ploče na ulazu u splitsku Vilu Dalmacija, na spomeniku 4.gardijskoj brigadi u Splitu te ispred spomen kapelice Svetog Križa u Dračevcu.

Krstičević: Crvena beretka bila je simbol vojničkog junaštva, časti, hrabrosti i pobjede

Ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i ratni zapovjednik Četvrte gardijske brigade uputio je svim pripadnicima brigade i bojne Pauci čestitke istaknuvši:

– Hvala svim gardistima, dočasnicima i zapovjednicima svih razina u stvaranju imena i časti Četvrte gardijske brigade, a posebna zahvalnost svim poginulim pripadnicima. Snagu 4. gardijske brigade najbolje je opisao naš ratni ministar obrane Gojko Sušak koji je rekao da Hrvatska vojska ima sedam brigada i da su sve dobro ustrojene, da su sve obučene ali da je Četvrta gardijska brigada udarna! Crvena beretka bila je simbol vojničkog junaštva, časti, hrabrosti i pobjede. Gdje je god crvena beretka bila, donosila se sloboda hrvatskoj državi. Također, 4. gardijska brigada bila je simbol i grada Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske.

U čast 199 poginulih pripadnika Četvrte napravljena kapela Svetog Križa u Dračevcu

Ministar je u ovoj prigodi naglasio kako je u čast 199 poginulih pripadnika brigade, na Dračevcu napravljena kapela Svetog Križa u kojoj su ispisana njihova imena:

– Naša je dužnost i odgovornost čuvati sjećanja na njih i njihove obitelji.

Današnji Pauci ponosno nastavljaju put slavne Četvrte gardijske brigade

– Danas mehanizirana bojna Gardijske mehanizirane brigade Pauci nastavlja taj put i danas je mehanizirana bojna i cijela Hrvatska vojska jamac mira i sigurnosti u cijeloj Hrvatskoj – poručio je ministar Krstičević.

Armanda: Za svakog Pauka ovo je najsvetiji dan

– Za svakog Pauka ovo je najsvetiji dan. Danas smo trebali uručiti beretke za dvadeset novih pripadnika, nadamo se da ćemo to provesti kad se za to stvore okolnosti – kazao je zapovjednik 3.mehanizirane bojne Pauci, bojnik Ivica Armanda podsjetivši ovom prigodom i na 166 pripadnika Pauka koji se nalaze u 2. hrvatskom kontingentu u Litvi.

Naime, pripadnici bojne Pauci iz Litve su poslali video poruku povodom dana postrojbe: “Kada krenemo, gorit će nebo i zemlja!”.

D.G.