Foto: Pixabay

BAŠKA – Baška je imala jedinstvenu organizaciju pečenja kruha u javnim krušnim pećima. Postojale su žene, zvane “pećarice”. One su obilazile selo i bile su zadužene da proces teče nesmetano.

Imale su svaka svoje stalne mušterije, kojima su izvikivale pred prozorom komande, slijedećim redosljedom: “Misit” (“Zamijesiti”)! Nakon nekog vremena, druga komanda bila je “Tvorit!” (Oblikovati hljeb). Zatim “Pred peć” (Odnijesti hljebove do javne peći). Svi su zatim otišli kući svojim poslom, i čekali zadnju naredbu pećarica: “Po kruh” (Otići preuzeti kruh).

Foto: Pixabay

Te su se naredbe odvijale više puta tijekom dana, jer su neki pekli kruh ujutro, drugi popodne… Svaka žena na svom je hljebu urezala svoj karakterističan znak, da se ne pomiješaju hljebovi različitih vlasnika. Iz tog procesa iznikao je i pridjev “pećarica” za osobu koja je brbljava: naime, osim kratkih naredbi, pećarice su uvijek našle malo vremena da sa svojim strankama i “popričaju” o zadnjim seoskim novostima (ili drugim riječima: ogovaraju).

Nakon prvog svjetskog rata, otvorila se u Baški prva moderna pekara kruha, čime je prestala potreba za pećaricama.

Odlomak iz nove knjige “Otok Krk konačno otkriven” koju možete naručiti putem Facebook stranice “Otok Krk: Konačno otkriven/ Krk: Discovered at last / Krk: Endlich entdeckt

Marko Milohić

PROČITAJTE JOŠ:

Kućica, prvi red u moru

Vaš komentar