Capak u izvješću Butkoviću i Berošu: “Svi zavodi osim dubrovačkog mogu testirati pomorce”

Foto: Pixabay

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, kao i ministra zdravstva, Vilija Beroša o mogućnosti provedbe testiranja pomoraca na koronavirus.

Pomorci su specifična skupina radnika koja je i inače suočena s brojnim zahtjevima za provedbu raznih testiranja kao preduvjeta za rad i zaposlenje (za razliku od mnogih drugih zanimanja, gdje to nije slučaj).

Temeljem kontakata sa zavodima za javno zdravstvo u Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, izvješćujemo vas da su svi zavodi kapacitirani u dovoljnoj mjeri da mogu preuzeti i provoditi testiranje pomoraca na SARS-CoV-2, izuzev trenutno zavoda u Dubrovniku koji je u ovom trenutku podkapacitiran za taj zahtjev.

O dinamici rada i provedbe testiranja pomoraca na SARS-CoV-2, smatramo da se zavodi trebaju sami organizirati na način da odrede mjesta uzimanja briseva i lokacije za provedbu testiranja, pri čemu testiranja za potrebe provedbe epidemioloških nadzora uvijek imaju prioritet, stoji u izvješću Krunoslava Capaka ministrima mora i zdravstva.

D.G.