Foto: Youtube / Screenshot

Četiri osobe preminule su u posljednja 24 sata. Broj novoboljelih od koronavirusa porastao je za 15. Na respiratoru je trenutačno 19 osoba. Trenutno je potvrđeno ukupno 2062 osoba zaraženih koronavirusom, a 1288 osoba je ozdravilo. Ukupan broj preminulih je 67. Dosad je obavljeno ukupno 34.476 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 14.181 osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminula je jedna osoba ’50. godište s komorbiditetom, a u KBC-u Split preminule su tri osobe: žena ’36. godište s kroničnim bolestima, te muškarac ’44. godište i žena ’28. godište s pridruženim bolestima. Ukupan broj preminulih je 67, a zaraženih 2062 – rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Prema županijama, u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj  i u Splitsko-dalmatinskoj je po troje novooboljelih, u Dubrovačko-neretvanskoj je dvoje novooboljelih, dok Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija imaju po jednog novooboljelog.

Na respiratoru je 19 bolesnika.

“Dobra epidemiološka slika znači daljnja popuštanja”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović da će razmotriti ukidanje sustav e-propusnica oko 11. svibnja, kad je početak posljednje etape popuštanja epidemioloških mjera:

– Što se tiče grada Zagreba i Zagrebačke županije, oni funkcioniraju kao jedinstvena cjelina. Ako bismo krenuli tim putem, do 11. svibnja bismo ukinuli sve propusnice. To nije cilj. U ova dva tjedna je cilj da se ne otvori i pojača ta mobilnost više od onoga što je procijenjeno kad se raspravljalo o mjerama popuštanja. Nama je cilj da se normalizira što je moguće više toga. To će ovisiti o epidemiološkoj slici. Bitno nam je, i mislim da je interes svih u bilo kojoj županiji, da ovu fazu prođemo tako da iz nje krenemo prema što većem stupnju popuštanja. Dokle god držimo ovu epidemiološku situaciju, idemo dalje u popuštanja. Svi imamo isti cilj, ali ne smije ga ništa kompromitirati u ovom razdoblju – rekao je Božinović.

Neki građani imaju posjede na otocima na koje ne smiju, pa iako su otočani, razlog je što tamo nemaju prebivalište.

– To je nadležnost lokalnih stožera. Ja ne vidim razloga da se ne bi omogućilo nekome tko ima zemlju da ne ode na otok – odgovorio je Božinović na pitanje novinara.

D.G.