PODGORA Bageri i kamioni nasipaju obalu – Načelnik: “Saniramo posljedice nepogode”

Foto: Stela Vela

PODGORA – Bageri i kamioni diljem jadranske obale pred početak upitne turističke sezone, slike su koje postaju naša svakodnevnica. Nije iznimka ni Podgora, o čemu smo već pisali. Građani su ljuti jer, kako tvrde “godinama se istovara materijal u more” i to više puta godišnje, a kulminacija se događa posljednjih mjeseci. Načelnik Općine, Ante Miličić to pravda elementarnom nepogodom koja se dogodila sredinom prosinca i kaže da se samo popravlja šteta. No je li baš tako?

Otišla je i zadnja oaza mog djetinjstva, piše na Facebooku razočarana stanovnica Podgore koja objavljuje fotografije i video bagera i kamiona koji nasipaju plaže šljunčanim materijalom. U redakciju nam je stiglo i pismo, kojeg prenosimo u cijelosti:

“Nema table o radovima – Uništena zadnja plaža koja je imala livade zaštićene cvjetnice i periske”

“Za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 odvijaju su radovi nasipavanja plaža duž čitavog obalnog područja naselja Podgora, točnije, od krajnje južne granice naselja (predio Čaklje) sve do krajnje sjeverne granice (šetalište Plišivac).

Duž cijelog područja radova, na nijednom mjestu nije postavljena nikakva tabla o radovima održavanja i nadohranjivanja plaža, podaci o investitoru i tvrtci koja je izvođač te podaci o projektu i od kog je on odobren. Nadohanjivanje plaže u obliku u kojem se odvija nije objavljeno ni na oglasnoj ploči Općine niti na službenim stranicama iste, te nisu navedeni nikakvi podaci o projektu koji se provodi.

Mještani su navedeni problem uočili tokom zadnjih nekoliko godina i to je prijavljivano preko projekta „Pomorsko dobro“ Splitsko-dalm. županije i Inspekciji zaštite okoliša (što se može i provjeriti uvidom u dokumentaciju Ministarstva zaštite okoliša,te su pokrenute prekršajne prijave protiv Općine). Materijal koji se godinama koristi ekološki, vizualno i funkcionalno narušava plaže, a govorimo o građevinskom otpadu, zemlji iz iskopa i kamenim gromadama uz odobravanje same Općine.

Šteta koja je načinjena plaži Klokun i plaži Plišivac je nepopravljiva jer se radi o područjima netaknute prirode.

Klokun je područje Natura 2000, rastilište i mrijestilište gospodarski važnih i ugroženih vrsta. Konkretnije govoreći, prvo nasipavanje obale je započeto 2016.godine gdje se, uz tone donesenog građevinskog otpada, betoniralo posred plaže.

Posljednje zadiranje u eko-sastav plaže Plišivac napravljeno je 2018. te je navedeno zaustavljanje radova koji su se u travnju 2020. nastavili. Do danas je, uz redovna nasipavanja svake godine, spomenutim nasipavanjem plaže Plišivac uništena zadnja plaža koja je imala livade zaštićene cvjetnice Posidonia Oceanica te plemenite periske Pinna nobilis uz prirodni oblutak na obali.

Mještani naselja Podgora su ogorčeni ovakvim postupcima, te smatraju da je ovakva nebriga za okoliš, točnije rečeno uništavanje ekosustava morskih zajednica,  pogubna za sve buduće generacije. Ovakvi postupci prema prirodi pustoše resurse koji privlače turiste te narušavaju turizam kao primarnu granu gospodarstva našeg mjesta, narušavaju prirodno nasljeđe i odobravaju radnje strogo zabranjene „Pravilnikom o  gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije“; članak 4,stavak 2. iz kojeg posebno izdvajam da se dohranom plaže se ne smatra nasipavanje i promjena obalne linije van postojećih gabarita“ ,te „Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama“ (NN 158/03100/04141/0638/09123/1156/1698/19); članci 88.,89. i 90. od kojih izdvajam „U more i na morsku obalu zabranjeno je bacati, odlagati ili ispuštati krute, tekuće ili plinovite tvari kojima se onečišćuje pomorsko dobro“. Apeliraju se pravne institucije Republike Hrvatske da reagiraju na navedene radove, iste obustave te sankcioniraju pojedince, na što su se do sada oglušile. Kao prilog cijele priče šaljemo potkrepljujuću foto- i video-dokumentaciju navedene devastacije”, piše u pismu pristiglom na našu adresu, a kojeg potpisuju “Zabrinuti mještani Podgore”.

Načelnik: “Je li vas svi vole?”

Nazvali smo i načelnika Podgore, Antu Miličića da ga pitamo o čemu se radi.

– Ti kojima sve smeta i prijavljuju, očito me ne vole i ne vole to šta se radi. Je li vas svi vole?

Nije ovdje riječ o ljubavi, već radi li se po pravu i zakonu.

 

– Iz Ministarstva mora smo dobili 900 tisuća kuna, ali nakon ove korone i potresa u Zagrebu, za više se ne usudimo pitat. Bio sam gore i kod ministra Marića i nisam imao srca pitat pare za prirodnu nepogodu, kad sam vidio kako Zagreb izgleda. Dobili smo zeleno svjetlo i od Lučke kapetanije Split i oni dolaze u utorak. A ja bi volija da vi dođete ovdje osobno i uvjerite se sami kako to izgleda na terenu, a ne na temelju neke slike ili onih 5 posto ljudi šta im se ne sviđa ovo šta se radi – zaključio je podgorski načelnik.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

PODGORA Potpuno devastirana obala: “Valovi bili viši od četiri metra i rušili sve pred sobom”

Devastacija pomorskog dobra u Podgori – Načelnik: “Krivo je jugo!”