Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus, kako bi mogli ostvariti ukrcaj na brod 

Foto: Pixabay / Morski HR

Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture izviještava pomorce da im je odobrena mogućnost testiranja na koronavirus, kao preduvjet za rad i zaposlenje, čime ih svrstava u posebnu skupinu radnika. Podsjetimo, jutros smo izvijestili da je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, kao i ministra zdravstva, Vilija Beroša o mogućnostima provedbe testiranja pomoraca u priobalnim zavodima za javno zdravstvo.

Pomorci, kao specifična skupina radnika, suočeni su s brojnim zahtjevima za provedbu raznih testiranja a posebno u trenutnim okolnostima, gdje većina brodara zahtjeva da prije ukrcaja imaju negativan test na SARS-CoV-2 izrađen PCR metodom. Stoga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je uputilo inicijativu Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske kojom je zatraženo razmatranje i eventualno odobrenje mogućnosti testiranja pomoraca prije odlaska na brod kako bi pomorci mogli izbjeći situaciju nemogućnosti ukrcaja na brodove u međunarodnoj plovidbi a koja posljedično vodi i gubitku posla kao i redovnih primanja.

Slijedom inicijative Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatski zavod za javno zdravstvo je dao uputu, odnosno odobrio mogućnost testiranja hrvatskih pomoraca kao preduvjeta za rad i zaposlenje, čime pomorci spadaju u posebnu skupinu radnika budući da se takvi preduvjeti kod mnogih drugih zanimanja nužno ne zahtijevaju. 

Pomorci u međunarodnoj plovidbi koji će se u svrhu odobrenja ukrcaja na brod morati testirati će moći to napraviti u županijskim zavodima za javno zdravstvo koji su kapacitirani u dovoljnoj mjeri da mogu preuzeti i provoditi testiranje pomoraca na SARS-CoV-2. 

Ova uputa je objavljena na službenim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture OVDJE, a pomorci se za dogovor oko testiranja mogu obratiti izravno županijskim zavodima za javno zdravstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Capak u izvješću Butkoviću i Berošu: “Svi zavodi osim dubrovačkog mogu testirati pomorce”