Foto: MINT

ZAGREB – U Ministarstvu turizma sastali su se danas ministar turizma Gari Cappelli i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek. Ministri su razgovarali  o mjerama i planovima vezanim uz turizam i trenutnu situaciju s pandemijom COVID-19. 

– Hrvatska i Slovenija već dugi niz godina imaju odličnu turističku suradnju ne samo zbog činjenice što se zajednički predstavljamo na dalekim tržištima već i zbog toga što su gosti iz Slovenije jedni od najvjernijih i najbrojnijih gostiju u Hrvatskoj. Aktivno razgovaramo o mogućnostima otvaranja granica kao i o načinima da osiguramo sve potrebne mjere i procese kako bi slovenski građani mogli provesti odmor u Hrvatskoj. Posebno smo se osvrnuli i na slovenske građane koji imaju nekretnine i pokretnine u Hrvatskoj te pokušavamo pronaći rješenja za njihov dolazak do svojeg vlasništva uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Zajednička nam je želja pokrenuti međusobne turističke tokove kada okolnosti to budu dozvoljavale, a želimo i iznaći načine za osiguranje najviše razine zdravstvene zaštite hrvatskih i slovenskih građana prilikom moguće turističke razmjene – istaknuo je ministar Cappelli prilikom sastanka.

Ministri razgovarali i o omogućavanju turističkih kretanja uz izradu procedura putovanja o čemu se razgovaralo i tijekom videokonferencije ministara država članica Europske unije zaduženih za sektor turizma koja je održana ranije ovog tjedna. Ovom prilikom su također istaknuli važnost jačanja pozicije turizma, odnosno dostupnosti financijskih sredstava za sektor turizma kroz buduće financijske okvire EU kao i u trenutnoj situaciji kako bi se održala stabilnost gospodarskih subjekata te radna mjesta u sektoru turizma.

– U Hrvatskoj se nalazi oko 110.000 privatnih nekretnina u vlasništvu slovenskih državljana te bi bilo prikladno dopustiti im da posjete svoje ljetne rezidencije. U Sloveniji smo optimistični glede mogućnosti barem djelomičnog uspostavljanja prekograničnog turističkog prometa između naše dvije zemlje, bar u kasno ljeto i pod posebnim uvjetima zdravstvene zaštite – izjavio je slovenski ministar Počivalšek istaknuvši da su Slovenija i Hrvatska tradicionalne turističke i prijateljske zemlje te da su oba naroda dobri domaćini.

Podsjećamo, prema podacima iz sustava eVisitor tijekom 2019. godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 1,6 milijuna dolazaka i gotovo 11 milijuna noćenja gostiju iz Slovenije. Tijekom protekle godine slovenski turisti ostvarili su najveći broj dolazaka i noćenja nakon tržišta Njemačke te su tako već dugi niz godina među najbrojnijim gostima u Hrvatskoj. Osim toga, podsjećamo kako se još od 2010. godine Hrvatska i Slovenija zajednički promoviraju na dalekim tržištima poput Japana, Južne Koreje, Kine, Brazila itd. pod sloganom “Experience Croatia, Feel Slovenia”. 

D.G.