Foto: Youtube / Screenshot

U Hrvatskoj su dvije osobe preminule, a 14 je novooboljelih rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske iznoseći nove podatke u posljednja 24 sata u vezi s epidemijom koronavirusa.

Ukupan broj Covid-19 pozitivnih s današnjim danom je 2076 osoba. Testirano je ukupno 6.221 osoba, a u protekla 24 sata 1.745. To je pozitivnih 5,73% na ukupan broj testiranih.

U Osijeku je jučer preminuo muškarac koji je 1953. godište, a u Dubrovniku žena koja je 1938. godište. Tako je ukupan broj preminulih 69. Na respiratoru je 20 bolesnika. Hospitaliziranih je 261, što je osam manje u odnosu na jučer. Oporavljenih je uz otpust iz zdravstvenih ustanova 559, odnosno osam više. Kod kuće je oporavljenih 889, tj. 52 osobe više. Tako je ukupan broj oporavljenih u RH 1.348, što je 60 više u odnosu na jučer – rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva, Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar Beroš čestitali su svim djelatnicima Hitne službe njihovu obljetnicu.

O školama i vrtićima

Na pitanje hoće li od poslodavaca tražiti potvrdu da roditelji moraju raditi, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovara.

– Prema našim preporukama nema te potvrede od poslodavaca, nego roditelji dostavljaju potvrdu da nitko nije obolio od Covida-19 i da je roditelj upoznat sa sadržajem i istovremeno napišu da oba roditelja rade. Mi smo to iskomunicirali sa strukom. O potvrdi poslodavca nismo razgovarali.

Ako do razbuktavanja epidemije dođe odgovornost će snositi virus. U tom slučaju će epidemiolozi uzaći na teren, zaustaviti odvijanje nastave u školi ako bude potrebno, ako se dogodi da nam poraste faktor reprodukcije, razgovarat ćemo o tome da se vratimo na staro –  rekao je Capak.

D.G.