NESLAVNA STATISTIKA Split premašio Zagreb po broju umrlih od koronavirusa

Foto: Boris Kačan / Screenshot / Morski HR

SPLIT – Dalmacija se relativno dugo odupirala koronavirusu. U Zagrebu je prvi slučaj evidentiran krajem veljače, a u Dalmaciji tek 18. ožujka.

U međuvremenu se dosta toga promijenilo, a dalmatinske županije prestigle su brojne kontinentalne županije po broju zaraženih. U Splitsko-dalmatinskoj županiji su tako do sada evidentirana 474 slučaja, u Dubrovačkoj 112. Šibensko-kninska, odnosno Zadarska su na 89, odnosno 85 slučajeva, piše Index.

Stožer kritizirao Dalmatince

Nacionalni stožer u više je navrata kritizirao ponašanje Dalmatinaca.

– Molim sve koji još uvijek nisu shvatili da shvate da se radi o teškim bolestima koje mogu završiti kobno. Znam da Split želi biti prvi u svemu, ali ne i u broju oboljelih od korone. Znam da Zadar želi biti prvi u svijetu po mnogim stvarima, ali ne i po koroni. Molim ljude na jugu zemlje da se drže mjera – poručila je Alemka Markotić početkom ovog mjeseca.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se mladi u Dalmaciji okupljaju po kafićima, što je izazvalo jedan manji sukob s lokalnim dalmatinskim stožerom.

– Ja ne bih rekao da je to baš tako.To proizilazi iz brojki koje imamo u koordinaciji s našom Policijskom upravom Splitsko-dalmatinske županije  koja je sastavni dio Stožera naše županije. Otkad su mjere uvedene, bilo je svega 14 prekršaja što se tiče rada ugostiteljskih objekata na području Splitsko-dalmatinske županije. Od tih 14 prekršaja 10 ih je čak bilo prva dva dana, a u posljednja četiri dana nemamo zabilježen nijedan prekršaj – rekao je župan i čelni čovjek Stožera Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Proboj u Dom za starije u Splitu

Svega nekoliko dana kasnije došlo je do velikog proboja koronavirusa u splitski Dom za starije i nemoćne koji vodi HDZ-ov kadar Ivan Škaričić. Tko je kriv za ulazak virusa u Dom, nije utvrđeno. Dapače, zasad je utvrđeno da za to nitko nije kriv.

Proboj virusa u Dom u prvom redu je razlog zašto je Split na ljestvici gradova u kojima je najviše ljudi umrlo od korone pretekao Zagreb i sve ostale gradove i mjesta u Hrvatskoj.

Od 24 umrle osobe u Splitu 18 ih je iz više domova. Četrnaest ih je, pak, iz Doma za starije u Vukovarskoj u Splitu.

U Zagrebu je dosad evidentirano 20 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dalmacija već ima 50% više zaraženih od Zagreba, ovakvim tempom i Split će ga prestići!

U Hrvatskoj 1011 zaraženih, preminula sedma osoba – Kritike Dalmatincima: “Okupljaju se po kafićima”

Alemka Markotić poslala poruku Dalmatincima: “Ajde neka se strpe i pokušaju spriječiti širenje korone”