RIBARI SAVJETUJU: “Kod online prodaje, kupujte kod registriranih ribara i uzgajivača!”

Foto: Croatian Fisherman / Facebook

Direktna online prodaja ribe je odličan kanal prodaje ribe za ribara i kupca. Ovim načinom prodaje ribari dobivaju bolju cijenu izbjegavajući “drugu ruku prodaje” preko preprodavača, trgovaca i ostalih posrednika, koji na kraju nude isti proizvod po često većoj cijeni, poručuju stručni suradnici iz sektora ribarstva okupljenima na stranici Croatian Fisherman.

Tijekom aktualne pandemije koronavirusa, internet prodaja ribe je eksplodirala, te na različitim socijalnim mrežama možete vidjeti ponudu ribe za prodaju s mogućnošću dostave.

Ovo je prilika kada svi pokušavaju doći do brze zarade, pa se tako može naići na različite oglase onih koji nisu profesionalni ribari, odnosno nemaju registrirani obrt. Kupci u nedostatku informacija kupuju ribu od ilegalaca, čime izravno pogoduju crnom tržištu i tako uništavaju legalne ribare koji često love istim alatima i na istom ograničenom području kao i oni koji ilegalno love ribu.

Također, začuđuje pregršt oglasa pogrešno deklariranih proizvoda ribarstva čime se krivo navodi porijeklo ribe i način ulova, a sve na štetu kupca, što spada u kategoriju “prevara potrošača” – koja je ujedno među najučestalijim prevarama kada govorimo o proizvodima ribarstva i akvakulture.

Ako želimo očuvati more i ribarstvo na Jadranu budite pozitivno sumnjičavi kada kupujete ribu preko interneta:
– tražite ime obrta
– tražite račun
– podržite ribare kupujući kod onih kojima je to profesija, a ne onih kojima je to hobi.

More je javno dobro, no to ne znači da ga svatko može “musti”, već isključivo oni koji imaju tu privilegiju – a to su ribari na temelju povlastice koju su dobrano platili!

Krivolovci će prestati ribarit onog trenutka kada izgube mušterije koje podupiru njihove aktivnosti kupovinom ribe kod njih, poručuju stručni suradnici iz Croatian Fisherman.

D.G.