SILBA ŽALIĆ Sanacija luke otvorene za javni promet od županijskog značaja

SILBA – Na sanaciji luke Silba Žalić obavljeno je do danas oko 80% podmorskih radova, doznajemo iz Županijske lučke uprave Zadar. Sanacija je neophodna radi podizanja razine sigurnosti prilikom manevriranja brodovima pri udaru vjetra olujne jačine, a što dovodi do obustave prometa na liniji. Tri utvrdice omogućit će pristajanje broda na čekanju dužine 100 m, a kako veći brod ima veći kapacitet za prijevoz vozila, samim tim se smanjuju kolone za ukrcaj (više vozila na trajektu, manje na čekanju).

Radovi uključuju postojeći pristan, sanaciju postojećih utvrdica (3 kom) s ojačanjima, te ugradnja novih utvrdica između postojećih. Trenutno se ugrađuju “zaštitni” blokovi na dnu utvrdica, te vrši ugradnja betona kontraktorom “podlokanih” utvrdica. U tijeku je i razgradnja postojeće rampe koja je također previđena za sanaciju.

Foto: ŽLU Zadar

Predmet projekta su pomorsko-građevinski radovi na sanaciji luke Silba Žalić, sukladno glavnom građevinskom projektu izrađenom od društva RIJEKAPROJEKT d.o.o. Rijeka, a koji obuhvaća radove sanacije postojećih utvrdica, kamenog nasipa, obalnog zida (podlokavanja i pukotine na plaštu obalnog zida), rampe i nožice zida, rasponske konstrukcije, opreme (poleri, mornarske stepenice, odbojnici, temeljna infrastruktura i mornarski ormarići) i sanacije zaštita nožice utvrdica i obalnih zidova.

Izvođač radova ukupne vrijednosti 10.116.556,35 kuna s PDV-om je društvo SUN ADRIA d.o.o. Rijeka, dok uslugu stručnog nadzora vrši društvo D&Z d.o.o. Zadar. Predviđeni rok trajanja je 8 mjeseci od dana uvođenja u posao.

I.B.