U svijetu zaglavilo 281 hrvatskih državljana, među njima i 13 pomoraca

Foto: Facebook /Arhiva / Ilustracija

Diplomatsko-konzularna predstavništva, zajedno s Upravom za konzularne poslove Ministarstva europskih i vanjskih poslova nastavljaju intenzivno raditi kako bi pomogli pri povratku ostalih hrvatskih državljana u inozemstvu koji su zatražili pomoć pri repatrijaciji, odnosno povratku u Republiku Hrvatsku iz drugih država članica Europske unije i trećih zemalja. Do sada je repatrirano 1.787 hrvatskih državljana te se očekuje repatrijacija još njih 281.

Veleposlanstvo RH u Sjevernoj Makedoniji osiguralo je četvrti po redu nesmetan prolazak humanitarnog konvoja sa 72 hrvatska državljana iz Skopja do Hrvatske, a u tijeku su tehničke pripreme za organizaciju petog konvoja s više od 100 hrvatskih državljana. Omogućen je, također, povratak sveukupno 38 hrvatskih državljana iz Maroka, 23 iz Tunisa, 11 s Novog Zelanda, 10 iz Južne Afrike, 7 iz Ruske Federacije, 3 iz Saudijske Arabije, 2 iz Senegala, 2 iz Gabona.

Koordiniranim radom Veleposlanstva RH u Berlinu s veleposlanstvima u Beču i Ljubljani, omogućen je nesmetan organizirani povratak autobusa s 55 hrvatskih državljana. U organizaciji Veleposlanstva RH u Poljskoj omogućena je, također, repatrijacija autobusom 10 hrvatskih i nekoliko slovenskih državljana iz Varšave u Zagreb.

U državama poput IR Irana, gdje Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) nema svoje predstavništvo, Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem EU koordinira aktivnosti i informacije na terenu u suradnji s drugim državama članicama te je do sad pomogla pri repatrijaciji više od 1.000 EU državljana u svoje zemlje.

Nastavno na dosadašnje napore repatrijacija avionom, katamaranom i autobusom iz različitih talijanskih regija, osigurana je i još jedna repatrijacija brodom „Marco Polo“ s 18 hrvatskih državljana iz Ancone do Zadra. Nakon višednevnog napora Veleposlanstva RH u Rimu i Generalnog konzulata u Milanu 9 hrvatskih pomoraca s broda usidrenog u luci Genova vratilo se u Hrvatsku, kao i 4 pomorca iz Danske uz pomoć veleposlanstva RH u Kopenhagenu.

Unatoč uvedenoj mjeri kojom su nadležne vlasti zatvorile sve zračne luke, Generalni konzulat RH u Dubaiju prošlog mjeseca omogućio je polazak zrakoplova iz Dubaija za Zagreb s EU državljanima, među kojima su bila 32 hrvatska državljana, a novi let na istoj relaciji planiran je sljedećih dana s više od 100 putnika. U suradnji Veleposlanstva RH u Ankari i Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu organiziran je početkom tjedna repatrijacijski let turske aviokompanije iz Istanbula za Zagreb s 23 hrvatska državljana.