Foto: Screenshot

U zadnja 24 sata imamo devetero novodijagnosticiranih bolesnika i šestero novopreminulih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš danas na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Splitsko-dalmatinska županija prva po broju oboljelih

– Nažalost, svi novi slučajevi su sa splitskog područja. Među njima su tri medicinske sestre, one su testirane prije povratka na posao i njihov pozitivitet neće imati utjecaja na funkcioniranje bolnice. Splitsko-dalmatinska je sada na prvom mjestu po broju oboljelih, ali ako usporedimo s drugim zemljama u okruženju, to je još uvijek prilično niski broj oboljelih za županiju s tako velikim brojem stanovnika – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Inspekcije u Splitu nisu našle propuste

Ministar zdravstva Vili Beroš je objelodanio dio objedinjenog izvješća inspekcijskog nadzora u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

– Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva ustanovila je da u postupanju liječnice nije bilo pogrešaka. U postupanju zdravstvenih radnika splitskog Zavoda za javno zdravstvo, prema korisnicima u Domu za umirovljenike u Splitu nije bilo propusta, provedene su sve mjere – rekao je Beroš.

Ministrica demografije Vesna Bedeković je također kazala da su inspekcije njenog ministarstva ustanovile kako su se svi pridržavali propisanih procesa.

– Dom je postupao sukladno uputama svih nadležnih tijela. Što se tiče inspekcije Ministarstva demografije, ustanovljeno je da u domovima za starije i nemoćne zbog niza specifičnosti korisnika nužna disciplina svih – od djelatnika do korisnika.

Na upit novinara kako je moguće da su korisnici 10 dana imali temperaturu, što je potvrdio ravnatelj Doma, kako je moguće da su onda odjednom postali pozitivni na virus, ministrica kaže:

– Proveden je nadzor, načinjeno je izvješće, i utvrđeno je da nije bilo propusta u postupanju od strane Doma niti od strane zaposlenika – ponovila je samo Bedeković, pri čemu nije odgovorila na pitanje.

Krunoslav Capak je pojasnio da se radi o ustanovi s brojnim teško bolesnim korisnicima.

– Temperatura kao simptom njima se vrlo često pokazuje, urinoinfekti i izmjena katetera mogu biti uzrok visoke temperature. Svi su pregledani od strane liječnice koja tamo radi i dobili su terapiju. Većina je dobila antibiotik. Zašto nije dijagnosticiran COVID-19 teško je utvrditi.  Liječnica očito nije sumnjala na koronavirus. Da jest, ne bi dala antibiotik – rekao je Capak.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SPLIT U jednom danu preminulo čak pet osoba od koronavirusa