Istra više nema oboljelih od koronavirusa – Načelnik stožera otkrio kako im je to uspjelo

Foto: Boris Kačan

Istarska županija od danas i službeno nema ni jednog pozitivnog niti oboljelog od koronavirusa, izvijestio je danas načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

– Sportskim rječnikom prvo poluvrijeme je završeno, spremni smo i za drugo poluvrijeme, ali i moguće produžetke. Cjelokupni sustav je spreman, mi ulazimo u fazu suživota s virusom. Mjere su još na snazi te pozivam građane da se i dalje pridržavaju osnovnih mjera zaštite, a to su fizička distanca, pojačana higijena te korištenje zaštitnih sredstava, rekao je Kozlevac na konferenciji za novinare.

Kazavši kako je unutar 24 sata ispitano novih 28 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović izvijestio je kako je od početka pandemije Covida-19 na području Istarske županije uzeto 1733 uzoraka brisa te kako je trenutno 1384 osoba u samoizolaciji.

– Imamo mirnu i stabilnu situaciju i ne očekujemo značajne promjene. Nadzor nad izvršenjem propisanih mjera aktivno se provodi i on služi u korektivne svrhe, da nas podsjeti kako se trebamo ponašati, poručio je Stojanović.

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić rekla je da se bolnica već tjedan dana priprema za reaktivaciju zdravstvenog sustava i pojasnila način na koji će funkcionirati zdravstveni sustav. Najavila je da dio internog odjela od ponedjeljka seli u novu bolnicu.

U znak zahvale svima koji su sudjelovali u uspješnoj borbi protiv koronavirusa, večeras će veliki pulski rotor biti osvijetljen u plavoj boji, kao simbol borbe protiv Covida-19.

“Talijanski doktori su nam pomogli”

Istarski načelnik Stožera Dino Kozlevac večeras je u razgovoru za RTL Danas ponovio kako su proglasili pobjedu, ali samo nakon prvog poluvremena, te da su u protekla dva mjeseca odradili jedan težak posao.

– Mi smo vrlo blizu Italije i morali smo povući neke nepopularne poteze, i to vrlo brzo. Te poteze povukli smo na nagovor i informacije koje su nam dali liječnici iz Italije. Jedna doktorica iz Milana, ali i drugi, rekli su nam ono što oni nisu napravili, a trebali su – rekao je Kozlevac.

– Oni su nam rekli što nisu napravili. Oni su trčali za virusom, mi smo to odradili. Naša sjajna ekipa je tu situaciju prepoznala. Donijeli smo te odluke, malo smo sve iznenadili u dinamici, no pokazalo se da su te odluke i disciplina i sustav doveli do današnje situacije. Pokazalo se da su te odluke i disciplina naših građana, kojima zahvaljujem, pridonijeli da budemo u današnjoj situaciji – rekao je Kozlevac koji je i izrazio žaljenje zbog dvije preminule osobe na području Istre.

D.G.