Kako je vrhunac sezone boba, onda nam i koja ričeta sa ovim starim mahuharom neće biti višak.
Katija Puljizević
Bob se najčešće spravlja pod uje, začini se koprom, soli i maslinovim ujem. Međutim, kako to brzo dosadi, onda su stare žene i domaćice izmišljale ričete .
Vajalo je, tada ,mnogobrojne članove familije dovest do sitosti, a ne potrošiti puno. Sjetim se moje babe koja bi ovo jelo znala pripremiti u kominu na trampijima na vatri.
Tako je i nastala ova ričeta.
Foto: Katija Puljizević
Priprema:
Mladi bob (1 kg) prepoloviti po dužini na pola. Ako ima koju žilicu sa strane tanko je nožem odstraniti .
Na vrućem maslinovom uju,zažutiti 1 glavicu luka. Dodati 4 pice česna, na pola presječenog (krupnije). Kad česan uhiti malo boje, a ne izgori, dodati dimljenu pancetu na trakice (400 g), posoliti ako treba, popapriti i šufigati kratko.
Foto: Katija Puljizević
Na to dodati bob i patate, po pola sječene i nadoliti tek toliko da se pokrije bob. Kuhati na srednje jakoj vatri.
Cijela priprema jela traje oko 35 minuta i zato je jako praktično a usput i nutritativno zdravo za obiteljski objed.
Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo.
Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u postavkama
Pregled privatnosti
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.