Recepti dubrovačkog primorja: Bob

Foto: Katija Puljizević

Kako je vrhunac sezone boba, onda nam i koja ričeta sa ovim starim mahuharom neće biti višak.

Katija Puljizević

Bob se najčešće spravlja pod uje, začini se koprom, soli i maslinovim ujem. Međutim, kako to brzo dosadi, onda su stare žene i domaćice izmišljale ričete .

Vajalo je, tada ,mnogobrojne članove familije dovest do sitosti, a ne potrošiti puno. Sjetim se moje babe koja bi ovo jelo znala pripremiti u kominu na trampijima na vatri.
Tako je i nastala ova ričeta.
Foto: Katija Puljizević

Priprema:

Mladi bob (1 kg) prepoloviti po dužini na pola. Ako ima koju žilicu sa strane tanko je nožem odstraniti .
Na vrućem maslinovom uju,zažutiti 1 glavicu luka. Dodati 4 pice česna, na pola presječenog (krupnije). Kad česan uhiti malo boje, a ne izgori, dodati dimljenu pancetu na trakice (400 g), posoliti ako treba, popapriti i šufigati kratko.
Foto: Katija Puljizević
Na to dodati bob i patate, po pola sječene i nadoliti tek toliko da se pokrije bob. Kuhati na srednje jakoj vatri.
Cijela priprema jela traje oko 35 minuta i zato je jako praktično a usput i nutritativno zdravo  za obiteljski objed.
U slast!
Foto: Katija Puljizević
Katija Puljizević
Vaš komentar