Šibenik se ponovo otvara i priprema za život i turizam u novim uvjetima

Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Šibenika razgovaralo se o pripremi sezone u specifičnim uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Bilo je riječi i o dosadašnjem utjecaju pandemije na turizam šibenskog područja, te mjerama i aktivnostima koje će poduzeti Turistička zajednica Grada Šibenika kako bi ublažila negativne posljedice. Promotivne aktivnosti trenutno su koncentrirane na društvenim mrežama i usmjerene ka domaćem tržištu, odnosno gostima koji imaju kontinuitet dolaska na šibensko područje.

Glavna tema sjednice bila je ponovno otvaranje turističkih i ugostiteljskih objekata u skladu s mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Predstavnici turističkog sektora su iskazali zabrinutost, ali i spremnost na rad u novim uvjetima uz pojačanu suradnju glavnih nositelja turizma šibenskog područja. Trenutnom situacijom posebno su pogođeni restorani kojima je tržište dodatno ograničeno zabranom kretanja među županijama. Organizacija rada i higijenski standardi u smještajnim objektima također će zahtijevati velike promjene u poslovanju. Unatoč složenosti mjera i izazovima koje njihova primjena donosi, zaključak je da je sigurnost gostiju na prvom mjestu. Turistička tržišta su izuzetno osjetljiva po pitanju sigurnosti. Samo striktna primjena propisanih mjera svih sudionika ponude u destinaciji može stvoriti atmosferu sigurnosti i povjerenja i biti presudan čimbenik u borbi za svakog gosta koja se očekuje ovog ljeta.

– Nadajmo se da je, što se pandemije tiče, najgore prošlo. Šibenik se ponovo otvara i sprema za život i turizam u novim uvjetima. Pred nama je sada bitka za svakog gosta i, što je još važnije, za svako radno mjesto. Grad Šibenik je, među prvima u državi donio niz mjera kojima olakšava poslovanje u novonastaloj situaciji. Tijekom travnja, svibnja i lipnja, ugostiteljima je otpisan najam javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu grada, komunalna naknada, porez na potrošnju i spomenička renta. Što je još važnije, tijekom ožujka i travnja, dok je život u cijeloj zemlji zaustavljen, u Šibeniku su ubrzani radovi na završetku infrastrukturnih projekata – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Istaknuo je i kako se gotovo mjesec dana prije roka otvara Ulica kralja Zvonimira, a uskoro će uslijediti i završetak radova na vanjskom te otvorenje nove Poljane.

– Šibenik će ovu prijelomnu sezonu dočekati spreman, u novom ruhu i sa novim sadržajima. Pritom je očuvano tristotinjak radnih mjesta u građevinskom sektoru – zaključio je Burić.

– Očekujemo da ćemo ove godine ubrati plodove višegodišnjeg ulaganja u očuvanje kulturne baštine kao brenda i tradicionalnu orijentaciju domaćim ljudima. Ova će sezona biti posvećena uglavnom domaćim gostima, ali i domaćim kulturnim snagama i lokalnim poduzetnicima. Svjesni smo da nas čeka neizvjesnost, ali i optimistični jer znamo da smo učinili sve da sezonu u prilagođenim uvjetima dočekamo spremni – istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole.