Foto: Pixabay

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo 8 osoba, ukupno ih je 2096. Dvije su osobe preminule – jedna u Splitu, ženska osoba 1924. godište, te muškarac iz Zagrebačke županije 1950. godište. Broj preminulih je sada 79, 15 osoba je na respiratoru.

Ministar zdravstva Vili Beroš je na konferenciji za novinare koju prenosi HRT naglasio je da je četiri hrvatska državljana došlo u Hrvatsku i da je došlo do njihova kršenja mjera samoizolacije.

– Jedan trenutak može poremetiti nekoliko tjedana našeg rada. Četvoro hrvatskih državljana došlo je u Hrvatsku na 72 sata. Od tih četvero bolesnka jedan je imao simptome, nije ostvario kontakte. Bio je pozitivan. Drugi suputnik iz istog auta nije imao simptome, ostvario je kontakte. Pozitivan je. Još dvoje ih je bilo u autu. Jedan ima simptome gubitika njuha. U našoj uputi za postupanje prema osobama koji ulaze u Hrvatsku na 72 sata, dodat ćemo još jednu novost, obavezno testiranje, rekao je ministar zdravstva.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da nepoštivanje samoizolacije može ugroziti ljude.

– To može ugroziti te ljude, a ti ljudi mogu završiti u bolnici, rekla je Markotić.

Naglasila je kako je za većinu onih koji završe u bolnici koronavirus teška bolest.

– Vidjeli ste snimke kako je za one koji su završili u bolnici situacija strašna, dodala je.

– Dobri brojevi koje imamo mogu se brzo pokvariti ili možemo biti zadovoljni i uživati u ljetu, dodala je Markotić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je kako je zadovoljan za epidemiološkom slikom.

– Osam pozitivnih od danas, to nam daje razlog za zadovoljstvo. Imamo dvije osobe s područja Grada Zagreba koje su obiteljski kontakti, Iz Osječko-baranjske županije imamo tri osobe koje su u istoj obitelji, iz Splita jednu medicinsku sestru i u Virovitici uvezeni slučajevi iz Njemačke, rekao je Capak.

– Ispričavam se svim stanovnicima Huma na Sutli, posebno onima koji su zaraženi jer sam rekao da se radi o proslavi, a nije se radilo o proslavi već uvezeni slučaj iz Švicarske. Želim čestitati stožeru Krapinsko-zagorske županije jer su riješili tri žarišta koja su imali, dodao je.

Istaknuo je da sutra počinje druga faza mjera te da će se u relaksiranje mjera uključiti i saloni za masažu.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović govorio je o relaksiranje mjera.

– Mi ćemo vjerojatno dopustiti otvaranje dječjih igrališta. Razmatramo da se proširi broj prisutnih na vjenčanjima i na pogrebu. Odluku o zabrani zadržavanja na javnim mjestima, okupljanja na javnim mjestima, nemamo namjeru zadržavati, naglasio je Božinović.

– Bilo je nekih nepravilnosti u trgovinama, ali većinom se to odmah rješavalo na licu mjesta. Mi želimo gdjegod je to moguće izbjeći bilo kakve represvine mjere, dodao je.

Ravnateljica Zarazne bolnice Alemka Markotić istaknula je kako mora proći dva tjedna bez novooboljelih da bi rekli da smo se riješili pandemije.

– Bilo bi idealno i da nema onih u izolaciji. Nije stvar samo nas. Imamo ljude u inozemstvu. Više puta smo rekli, kako je koronaviris pokazao da jednom ne može biti dobro, ako svima nije dobro. Morat će se cijeli svijet osloboditi virusa, da bi bili sigurni da nećemo imati novi proboj, dodala je Markotić.

D.G.