Kaos na Makarskoj rivijeri: “Mjesec dana bageri razaraju sike, promijenili su sliku priobalnog pojasa!”

Foto: Čitatelji

PODGORA – U posljednje vrijeme nam u redakciju gotovo svakodnevno stižu novi materijali ljutih građana Makarske rivijere, čija obala, kako kažu, nestaje pod teškom mehanizacijom i nasipima. Progovaraju i stručnjaci i upozoravaju na dugotrajne štete koje će se tek osjetiti. 

– A Drašnice i to je općina Podgora, devastirana obala, razbijene sike, nasute žalom u dužini od 300 m. Mjesec dana četiri bagera i desetak kamiona po cijele dane je štemalo i razaralo. Promjenili su sliku cijelog priobalnog pojasa i to bez ikakvih dozvola, studija i rješenja. Lučka uprava izda rješenje o vraćanju u prvobitno stanje i onda s investitorima ode u restoran na ručak – tvrdi čitatelj iz ovog mjesta u blizini Podgore i pita se – Koliko su izdali rješenja i koliko je vraćeno u prvobitno stanje?

Drugi čitatelj šalje snimku i fotografiju Podgore danas, ispod koje su golemi nasipi zemljanog materijala razasuti po nekad životom bogatoj uvali.

Stručnjak: “Utjecaj deponirane zemlje u more je širok i dugotrajno štetan!”

Upravo na ovo se osvrnuo i stručnjak mag. ing. maricult. Velimir Nola i djelatnik norveškog Institute of Marine Research u gradu Storebo. Za portal Makarska danas iznio je detaljnu analizu zašto ovolika količina zemljanog nasipa kratkoročno i dugoročno uopće nije dobra za podmorje:

– Tijekom zadnjeg desetljeća iz godine u godinu smo svjedoci sve češćeg i većeg „nadohranjivanja” plaža diljem Lijepe naše. Pošto je „nadohranjivanje” moderno a Općina Podgora je uvijek pratila modu u stopu, lokalni moćnici su se pobrinuli da plaže i more budu “nadohranjeni” kao guska pred klanje…. Mnogi će pomisliti „ne’š ti to malo zemlje sto se naspe svake godine u more” jer more to promiješa i iskoristi , ali je li to uistinu tako?

Foto: Čitatelj

Ovo „malo zemlje”, kada se zbroje kamioni deponirani samo na području Općine Podgora u jednoj godini predstavljaju znatnu količinu i netko tko ne zna da Općina Podgora živi od turizma, vjerovatno bi pomislio kako živimo od rudnika bakra ili srebra. Utjecaj deponirane zemlje u more je širok i dugotrajan i moglo bi ga se opisati u par točaka:

1) Krupne čestice deponirane u more prekriju okolnu floru i faunu te «poguše» odnosno ubiju sve ono što ne moze na brz i efikasan način napustiti područje. Ribe i ostali organizmi koji su bili u stanju napustiti područje se ne vraćaju na isto idućih 5-10 godina jer područje nije pogodno za život, niti za mrijest.

2) Sitne čestice, one za koje bi čovjek pomislio da nisu ni bitne jer se plaže ipak nadohranjuju zbog kamena koji će u dalekoj budućnosti činiti plažu su puno gore od krupnog materijala koji je prije naveden. Naime te čestice imaju svojstvo privlačenja među sobom tako da, slično kao prašina, stvaraju tanki film koji prekriva okolnu faunu. Rezultat toga je da alge i biljke koje žive u moru ne dolaze do svjetla prijeko potrebnog za život te ugibaju. Kao da ovo nije dosta, taj isti „film” se, ovisno o morskim strujama, prebacuje s jednog mjesta na drugo i uvjek iznova gasi sav život pod sobom.

3) Ako ste pomislili da je to sve, nažalost nije. Fine čestice imaju utjecaj na juvenilne stadije ribe tako što izazivaju masovne mortalitete jer se talože na osjetljivim škrgama kod mlađih stadija te riba ugiba zbog nedostatka kisika. Utječu i na jaja ribe u okolnom području, s time što prekrivaju jaja koja su sedentaran (na dnu) te im oduzimaju kisik prijeko potreban za razvoj.

Foto: Čitatelj

Ono kad pomisliš “uh dobro je, bar će preživjeti vrste s plutajućim jajima”, shvatiš da ni to nije tako jer te iste čestice zbog morskih struja i valova bivaju nošene tisućama kilometara u površinskim slojevima mora. Kada dođu u kontakt s jajima na površini, talože se na njih te jaja gube svoju plovnost koja im je bitna za razvoj, zbog čega tonu u dubinu i ugibaju. I sve ovo samo zbog “mode” – stoji u osvrtu Velimira Nole.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Općina Podgora ovih dana 20-ak puta prijavljena za devastaciju pomorskog dobra

PODGORA Bageri i kamioni nasipaju obalu – Načelnik: “Saniramo posljedice nepogode”