Foto: Screenshot

U Hrvatskoj je umrla jedna osoba, bolesnica u KBC-u Split, bila je 19690. godište i kronični je bolesnik, dakle ukupno preminulih je 80. Novozaraženih je 5 u posljednja 24 sata. Rečeno je to na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Ukupan broj zaraženih u našoj zemlji je 2.101. Učinjeno je ukupno 39.040 testiranja, u proteklih 24 sata 956, postotak pozitivnih 5,38. Troje novih zaraženih su s područja Osječko-baranjske županije, a po jedan iz Koprivničko-križevačke te Splitsko-dalmatinske županije. Na respiratoru ih je 15. Hospitaliziranih imamo 228, znači tri manje nego jučer. Otpuštenih iz bolničkih zdravstvenih ustanova – 594, jednu osobu više u odnosu na jučer. Oporavljene osobe koje se nalaze kod kuće 928 osoba, sveukupan broj oporavljenih je 1.522, što je 33 osobe više od jučer.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da su pripremljene četiri odluke o epidemiološkim mjerama pri sklapanju braka i životnog partnerstva, pogreba, korištenju dječjih i sportskih igrališta i zadržavanju na javnim mjestima.

– Na pogrebima će moći biti šira obitelj, bez konkretnog ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga. Krug osoba koje mogu biti nazočne na vjenčanjima se širi s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, dok zabrana održavanja svadbenih svečanosti ostaje i dalje. Stožer će još  donijeti odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta. Sve će biti jasno iz uputa koje ćemo objaviti u ponedjeljak poslijepodne. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima, ona se neće produljiti – poručio je Božinović.

Što je s e-propusnicama za otoke?

– Neke županije su omogućile da otoci u njihovom sastavu se tretiraju s ostatkom županija, neki su tražili da ih se izdvoji. Nakon toga su neke županije tražile da se sve otvori. Situaciju ćemo dodatno procjenjivati u tjednu pred nama, tako da će sustav doživjeti promjenu u smislu liberalizacije – kazao je Božinović.

D.G.