Kapetani u pismu Butkoviću: “Iskoristite predsjedanje EU i nađite rješenje za transfere pomoraca”

Foto: Pixabay

Zajednica Hrvatskih udruga pomorskih kapetana u pismu kojeg potpisuje kapetan Branko Skorić zahvaljuje ministru mora, prometa i infrastrukture na svim naporima učinjenim za rješavanje problema naših pomoraca tijekom pandemije COVID-19. Osim zahvale, od ministra traže i rješavanje problema transfera pomoraca na razini Europske Unije, kojom Hrvatska predsjedava do 30. lipnja 2020.

“U pismu upućenom Vama a poslano dana 20.travnja 2020, od  člana naše zajednice, Udruge pomorskih kapetana i časnika iz Zagreba ( zastupana po predsjedniku kap. Neven Žižić), naglasili smo probleme  vezana za spomenutu problematiku.  Prva dva su uspješno riješena : problem 183 dana plovide, i testiranje pomoraca, sada ostaje onaj treći, možda i najvažniji a to je OSIGURANJE KORIDORA ZA TRANSFER NAŠIH POMORACA.

Naime RH još dva sljedeća mjeseca presjedava EU, što Vam otvara vrata da kao naš Ministar  za more, promet i infrastrukturu, sazovete sastanak svih ministara istih ili sličnih ministarstava u zemljama članicama EU, a sve u cilju pronalaska zajedničkg  i svima prihvatljivg riješenje za TRANSFER pomoraca  iz EU. Poznato Vam je da je u tom cilju kontaktiran naš eurozastupnik, a ujedno i potpredsjednik EU komisije za otoke i more g. Picula, koji se 23. travnja pismom obratio svom predsjedniku gosp. Borellu, a i Vama.

U skladu s gore navedenim, molimo  Vas da organizirate video sastanak ministara članica EU  i da zajednički nađete rješenje za transfere pomoraca.

Za ilustraciju, a Vama na pažnju, skupina brodrograđevnih djelatnika iz Trogira je 22. travnja krenula iz Hrvatske u Amsterdam po pozivu poslodavca. Uredno prošla sve županije, granicu Hrvatske , Slovenije i Austrije ali ih na graničnom prelazu Passau, Njemačka policija zaustavlja i u pratnji pod rotirkama  upućuje nazad – propao transfer. Prije nekoliko dana točnije 28.travnja  spomenuta skupina djelatnika u osobnim automobilima prelazi sve granice i dolazi u Amsterdam, a njihove smjene istim putem nazad. Znači može se ali se treba organizirati.                                                                                                                                                                                      

Rumunjski pomorci putuju kombijima i obavljaju smjene u lukama sjeverne Europe, a eto i naši pomorci  koji plove na LNG brodu u vlasništvu NYK su se zamijenili ispred luke Split.

Kao i uvijek, naša Zajednica Hrvatskih Uduga Pomorskih Kapetana, stoji  Vam na raspolaganju. Da se podsjetimo  naše kolege, kapetani su i prije tri godine veoma aktivno sudjelovali u Vašim radnim grupama koje su pripremale izmjene Pomorskog Zakonika RH. U Zagrebu djeluje naša članica Udruga pomorskih kapetana koja je  spremna prisustvovati i sudjelovati u radnim sastancima po Vašem pozivu.

Naglašavamo kako se ovdje radi  od 16.000  naših pomoraca, koji očajno trebaju organizirane koridore za transfere ( 8000 za iskracaj sa borda i 8000 za ukrcaj na brod). Da ne bi došlo do nesporazuma nije to odjednom nego je to cjelogodišnji posao”, stoji u pismu Zajednice Hrvatskih udruga pomorskih kapetana ministru Olegu Butkoviću. 

D.G.