Slovenci pokrenuli peticiju: “Omogućite nam podvodni ribolov u Hrvatskoj”

Foto: Pixabay

Susjedni Slovenci, jednako kao i hrvatski Nacionalni stožer civilne zaštite, razmišljaju o popuštanju protuepidemijskih mjera. U tom kontekstu, javili su se i tamošnji sportski ribolovci s prijedlogom prema dvjema vladama. Objavili su i peticiju u kojoj traže da se za 2.500 Slovenaca koji imaju važeće dozvole, omogući podvodni ribolov u Hrvatskoj i da im se u tu svrhu osigura jednostavan prelazak granice. 

“Epidemiološka situacija s novim koronavirusom smiruje se i u Sloveniji, kao i u Hrvatskoj. Zbog toga je u nekoliko područja već započelo postupno popuštanje sustavnih mjera za zaustavljanje širenja virusa.  Podvodni ribolov je sportska i rekreativna aktivnost pojedinačne prirode, bez uobičajenog kontakta s drugim pojedincima. S pravom tvrdimo da je riječ o fizičkoj aktivnosti koja u potpunosti udovoljava svim sigurnosnim mjerama i ograničenjima koja su vrijedila u vrijeme epidemije.

Do 22. veljače više od 2.500 Slovenaca dobilo je i platilo  godišnje dozvole za sportski (ili podvodni) ribolov u Hrvatskoj za 2020. godinu. Mjere za suzbijanje epidemije do sad su nikoga spriječavale u ribolovu. Vjerujemo da bi, s obzirom na trend puštanja mjera i povoljnu epidemiološku sliku, sigurno bio sklopljen sporazum s Republikom Hrvatskom u smislu mogućnosti da građani Republike Slovenije prijeđu granicu u Hrvatsku u svrhu sportskog ribolova, naravno, slijedeći sve upute Nacionalnih zavoda za javno zdravstvo i osigurati boravak u Hrvatskoj tako da ne stupe u kontakt s drugima dok se ne pusti mogućnost najma smještaja.

Podnositelji zahtjeva predlažu Vladi Republike Slovenije da prijelaz slovensko-hrvatske granice bude dozvoljen za nositelje važećih dozvola za sportski i rekreacijski ribolov u Hrvatskoj, a mi pozivamo Vladu da sklopi odgovarajući sporazum s Vladom Republike Hrvatske“, stoji u peticiji, koju potpisuje Jure Daić iz H2O timskog sportskog društva.

Peticiju je do trenutka objavljivanja ovog teksta potpisalo 70 osoba.

D.G.