Foto: Pixabay

Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na popuštanje mjera, ali i najavio kako će izgledati ovogodišnji odlazak na more obzirom na epidemiju korona virusa.

– Napravili smo veliki uspjeh i moramo paziti da ne dođe do drugog vala jer nam to prijeti time što je virus tu – kazao je Krunoslav Capak u emisiji HRT-ovoj Dobro jutro Hrvatska.

Capak apelira na građane da budu svjesni da je virus još uvijek prisutan i da se drže mjera.

– Karantena je dobra za zaustavljanje naglog i brzog širenja infekcije, ali nije održiva. Ljudi i društveni život ne mogu funkcionirati u karanteni – dodaje.

Pojasnio je da je karantenizacija na duže vrijeme nemoguća, zato sada popuštaju mjere. Kaže da ako virus zadrži karakteristike koje ima sada, virus će se vjerojatno vratiti na jesen. Dodaje da nije nemoguće do tada imati efikasan lijek.

Rekao je da su sada u fokusu kafići i ugostiteljski objekti, hoteli, dječji vrtići i škole, o sportskim natjecanjima se intenzivno raspravlja. U suradnji s teretanama i fitness centrima će napraviti preporuke.

Redari na plažama

Što se tiče otoka i odlaska na otoke, Capak je rekao da će se stanovnici otoka, žele li da im gosti i turisti dođu, morati prilagoditi novom načinu života. Kaže da ćemo sigurno ići na more, no pitanje je kako će turizam biti organiziran – neće to biti onako kako je bilo, neće biti gužve na plažama.

– Ako bude povoljna epidemiološka situacija, neće biti gužve na plažama, u kafićima… Bit će komunalni redari, vlasnici plaža, grad ili hotel će se morati brinuti o tome da ne dođe do kontakta, neće biti ručnik do ručnika, ležaljka do ležaljke, bit će fizičke distance, jer virus je još uvijek tu – rekao je Capak

– Popuštamo na svim stranama, ali ne možemo odjednom sve pustiti. Razgovara se o svemu, dodaje Capak.

D.G.