OREBIĆ Oglasila se Županija: “Nismo izdali dozvolu za nasipavanje plaža, niti su nas to pitali!”

Foto: Čitatelji

OREBIĆ – Lokalni šerifi diljem Jadrana pod krinkom “dohrane” plaže ili “popravka šteta od nevremena” naveliko diljem Jadrana razvaljuju obalu, nasipaju je svim i svačim i to najčešće bez adekvatnih stručnih analiza i s dokumentacijom koja nije potpuna. Devastacija je postala ozbiljna i agresivna, posebno u vrijeme izolacije uzrokovane pandemijom koronavirusa. Već smo pisali o slučaju Orebić, gdje su načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić i vlasnik hotela Adriatic Igor Mikućić prijavljeni ODORH-u zbog neoznačenog betoniranja mora.  Radovi u Orebiću su se unatoč tome nastavili, kako doznajemo od mještana, uglavnom vikendom kad inspekcija na terenu nema, a prema najnovijim informacijama koje nam stižu, ni Dubrovačko-neretvanska županija nije dala dozvolu za takvu vrstu radova. 

Predsjednica Udruge za Orebić Marija Mrgudić već nam je pisala da pored svih legalnih papira, radove izvode nepoznati projekti nepostojećih dozvola i izvođača. Ovaj put je u ime svojih mještana poslala upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, inspekcijama i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, o izdavanju bilo kakve dozvole za nasipavanje i radove na plaži Orebića.

Gdje je izvedbeni projekt, tko vrši stručni nadzor?

Upit Udruge za Orebić i Odgovor iz Dubrovačko-neretvanske županije prenosimo u cijelosti:

“Od Vaših službi dobila sam sve ono što Vi tumačite da je u redu.  Dakle vi se pozivate na odobrenje godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom općine Orebić, koje je izdala Dubrovačko-neretvanska županija i izvedbeni projekt. Ono što sam ja dobila kao izvedbeni projekt nije nikakav projekt, to su samo korice nekog projekta. Tražila sam da mi se dostavi ostatak projekta ali vaše službe ga nemaju. Zato vas molim da mi odgovorite; kako je moguće da vaš službenik, kao ni županijske službe nemaju izvedbeni projekt, na kojeg se pozivate u inspekcijskom nadzoru i po kojem vaše službe kažu  da su se vršili osjetljivi radovi nasipavanja školjere ( pera ) na plažama u Orebiću?
Poštovani kapetane, ja bi voljela da mogu vidjeti projekt koji su mi vaše službe poslale samo u koricama i bila bi ponosna da je naša Općina izvodila radove na pomorskom dobru pod stručnim nadzorom. Ali nisam, svjedočila sam da su radovi izvođeni od lokalnog bageriste ( a ne kako je Vaš službenik napisao KTD Bilan) i bez ikakvog nadzora i plana ( lokalni bagerist je pitao ono malo prolaznika gdje i kako bi bilo dobro) i to vikendom u doba izolacije.
Mi na Pelješcu smo od Vaših službi naučili na neodgovornost i manipulacije  na pomorskom dobru, ali  u vremenu kad je cijeli svijet stao trebali bi se barem zamisliti ako ne i promisliti kojim putem, kojom rutom dalje”, upit je kojeg je ova udruga poslala Upravi za pomorstvo i ministru mora, prometa i infrastrukture, Olegu Butkoviću. Odgovor nije još stigao, a čim stigne, objavit ćemo ga i mi na našim stranicama.

Orebić nema dozvolu županije za nasipavanje kamenja na plaže

Drugi upit upućen je Dubrovačko-neretvanskoj županiji:

“Je li bilo koje tijelo županije Dubrovačko -neretvanske izdalo ikakvo odobrenje Općini Orebić za izgradnju ili nasipavanjem kamenja na plaže Orebića? Ako je izdato odobrenje na Odluku općine Orebić ili općinskog vijeća molila bi da mi se  dostavi ta suglasnost.”

– Prema službenoj evidenciji županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju, nije izdano nikakvo odobrenje Općini Orebić za izgradnju niti nasipavanje kamenja na plaže Orebića, niti je takav zahtjev zaprimljen – odgovorio je službenik za informiranje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Nikša Miletić.

D.G.