ELEKTRIFIKACIJA OTOKA Položen podmorski kabel 20 kV Vinišće – Drvenik Veli

Foto: Hrvoje Krstulović

VINIŠĆE / DRVENIK VELI – Podmorski kabel star 54 godine, koji je povezivao otok Veli Drvenik s kopnom, zamijenjen je novim. Ovo će omogućiti stabilniju opskrbu električnom energijom otočana, ali i omogućiti novim potrošačima priključak na mrežu. Ovo je već četvrti kabel položen ove godine – podsjetimo, posljednji podmorski kabel postavljen je za otoke Silbu i Premudu u zadarskom arhipelagu. 

Postojeći podmorski kabel od Vinišća (KK Kovačišće) na kopnu, do otoka Drvenik Veli ( TS 20(19)/0.4 kV „Drvenik Veli 4“) je dotrajao kabel, nedovoljnog presjeka, kojeg je bilo nužno zamijeniti novim. Tip kabela je IPZO 23, 3×35 mm2, a položen je 1966. godine.

Polaganjem novog podmorskog kabela 20 kV Vinišće – otok Drvenik Veli, znatno će se povećati pouzdanost opskrbe otoka Drvenika Velog, čime će se stvoriti uvjeti za priključak novih potrošača, te daljnji razvoj otoka.

Osim navedenog, zamjenom dotrajalog kabela, s izolacijom od ulja, novim podmorskim kabelom, izoliranim umreženim polietilenom (XLPE), poboljšat će se i ekološki standardi.

Ovaj zahtjevan posao na dionici od 3.6 km odradila je splitska Elektrodalmacija, s djelatnicima tvrtke „Krka Sub Maris d.o.o.“. Ovo je već četvrti kabel položen ove godine iz plana investicija HEP ODS, a kojim se ulaže u hrvatske otoke i njihov daljnji razvoj – kazao nam je voditelj tima za polaganje podmorskog kabela iz Hrvatske elektroprivrede, Hrvoje Jelić.

D.G.