Foto: Pixabay / MINT

Ministar turizma Gari Cappelli i talijanski ministar kulturnog nasljeđa i aktivnosti i turizma Dario Franceschini održali su video sastanak na temu mjera i planova vezanih uz turizam i trenutnu situaciju s pandemijom COVID-19. Ministri su razgovarali i o omogućavanju turističkih kretanja uz izradu procedura putovanja o čemu se razgovaralo i tijekom videokonferencije ministara država članica Europske unije zaduženih za sektor turizma koja je održana proteklog tjedna.

– Hrvatska i Italija dvije su prijateljske susjedne zemlje te nam je stoga izuzetno važna kvalitetna suradnja u trenutnoj situaciji ne samo zbog toga što veliki broj Hrvata živi i radi u Italiji te obrnuto, već i zbog naše povezanosti u turističkom i gospodarskom smislu. Tržište Italije oduvijek je bilo jedno od naših najvažnijih tržišta, a zbog trenutne situacije više nego ikad je važna zajednička suradnja svih zemalja EU, a posebice turističkih lidera u uspostavi kvalitetnijih financijskih okvira za turizam unutar EU kao i uspostavi standarda i procedura s ciljem održavanja ravnoteže između zdravlja i stabilizacije turističkog tržišta Europe. Naša inicijativa je da se na razini EU uvede zajednički Protokol za putovanja s međusobno usklađenim propisima s time da se po potrebi pojedine zemlje dogovaraju bilateralno. Pri tome bi se, uzimajući u obzir razvoj situacije unutar pojedinih zemalja, moglo razmatrati kada će se otvarati granice i na koji način kako bi se cjelokupni proces učinio efikasnijim i bržim – istaknuo je ministar Gari Cappelli prilikom sastanka.

Talijanski ministar Dario Franceschini istaknuo je kako sve zemlje razmišljaju o što kvalitetnijim rješenjima za aktivaciju i stabilizaciju turističkog tržišta, kako domaćeg tako i inozemnog, te pri tome naglasio važnost da se na razini zemalja EU-a pronađe zajedničko rješenje u smislu daljnjih mjera koje bi doprinosile sigurnosti u turizmu, što bi se svakako prije svega odnosilo na higijenske propise i sl.. Obojica ministra su izrazila suglasnost na temu jačanju značaja turizma na razini EU kao i financijskih mogućnosti koje se nude za turizam. Ministri su razgovarali i o mogućem skorašnjem susretu kako bi razgovarali o daljnjim mjerama ovisno o prijedlozima koji će se na razini zemalja članica pripremati u narednom vremenu. 

Podsjećamo, prema podacima iz sustava eVisitor tijekom 2019. godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 1,2 milijuna dolazaka i gotovo 5,5 milijuna noćenja gostiju iz Italije. Riječ je o tržištu koje je ostvarilo najviše noćenja nakon Njemačke, Slovenija, Austrije i Poljske. Prema podacima HNB-a, prihodi ostvareni od turista iz Italije u Hrvatskoj tijekom 2019. godine se procjenjuju na oko milijardu eura. Talijanski građani najvećim dijelom uobičajeno putuju unutar Italije, dok 15 do 20 posto putovanja realiziraju u inozemstvu.

D.G.