Foto: Ured Predsjednika / Facebook

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prvi je političar koji predstavlja službenu Hrvatsku, a da je reagirao na provokaciju mađarskog premijera Viktora Orbana sa zamišljenom kartom tzv. Velike Mađarske koja obuhvaća najveći dio hrvatske obale i Hrvatske u cjelini.

Iako je reagirao prvi, i Milanoviću je trebalo više od 24 sata:

– Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas.

Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede.

Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost – poručio je Milanović Orbanu.

D.G.