U luci Gruž odana počast poginulim putnicima broda “Aurora”

Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK – U luci Gruž obilježena je jedna od najvećih pomorskih tragedija u novijoj povijesti Dubrovnika, kada je prije 28 godina u sudaru broda „Aurora“ i „Ilirija“ živote izgubilo desetoro putnika, među njima i troje maloljetne djece.

Polaganjem buketa bijelih ruža u more tragično stradalim civilima počast su odali dubrovački gradonačelnik Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić te gospođa Luce Popović, tadašnja djelatnica Crvenog križa.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako se događaja iz prošlosti, osobito ovakvih loših i teških, uvijek trebamo prisjećati, kako bismo znali cijeniti ono što imamo sada, mir i slobodu.

Tragedija u jeku Domovinskog rata

Podsjetimo, tragedija se dogodila u jeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, točnije 6. svibnja 1992. godine, u 16:43 sata.

U sudaru broda Aurora i trajekta Ilirija u Luci Gruž, koji su zbog straha od agresorske vatre u punoj brzini uplovljavali u luku, poginulo je deset putnika, od kojih troje djece.

Manjom Aurorom, koja je plovila na ruti između Grada i tada još uvijek okupiranog Cavtata, putovalo je 96 putnika i članova posade. U pomoć unesrećenima priskočili su posada i putnici broda “Ilirija”, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, bolničko osoblje i mnogobrojni građani koji su se u tom trenutku našli u blizini mjesta događaja.

U nesreći su poginuli: Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (1,5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

I.B.