Načelnik Podgore uzvratio: “Očito je dušebrižnicima bitnija lažna briga o EKOLOGIJI”

Foto: Dario Odak / Facebook / Screenshot

PODGORA – Nakon prave pobune koja se digla na Makarskoj rivijeri zbog goleme količine nasutog materijala u more, oglasio se i načelnik Podgore Ante Miličić. Fotografirao je i plaže, te nasuti materijal nakon što se slegao mulj za vrijeme jedne bonace i objavio rješenje inspekcije čiji je zaključak, kako kaže, “da se svi radovi izvode po propisima i pravilima struke”. No u istom rješenju inspekcije navodi se i da mu se prilikom sanacije zabranjuje upotreba zemljanog i otpadnog materijala, te se zabranjuje upotreba pomorskog dobra u svrhu eventualne nove gradnje, ali to je zaboravio spomenuti. 

Objavu načelnika Podgore Ante Miličića u integralnom pravopisnom i gramatičkom obliku prenosimo u cijelosti, a u prilogu donosimo i zapisnike potpisanog hidrograđevinskog inspektora sigurnosti plovidbe sigurnosti plovidbe, Ivice Čikotića.

“OVAKO IZGLEDA PODGORA NAKON NASIPANJA PLAŽA

Drage mještanke i mještani ponukan opetovanim napadima na mene osobno i na poduzete radove u ime Općine Podgora na sanaciji plaža i plažnih pera od nekolicine “dobronamjernih” mještanki i mještana, od kojih oni koji su sada najglasniji nisu ni bili u Podgori kad se dogodila ELEMENTARNA NEPOGODA u vidu razornog plimnog vala i nikad zabilježenog “Mrtvog mora” – mini Tsunamiji, a neki su izgleda jako brzo zaboravili kako je to izgledalo. Procjena štete nastale na Općinskoj i državnoj imovini na pomorskom dobru i obalnoj infrastrukturi procijenjena je na preko 11.000.000,00 kn, a šteta na privatnoj imovini još cca 3.000.000,00 kn. Siguran sam da bi te iste osobe danas isto bile najglasnije u mom blaćenju da se nije poduzela po svim propisima sanacija UNIŠTENIH PLAŽA I OBALNE INFRASTRUKTURE ali NA NJIHOVU ŽALOST JE !!!!!! Očito je tim dušebrižnicima bitnija lažna briga o EKOLOGIJI ( jer kad se radi o njihovim privatnim interesima ponašanjem su onda daleko od EKOLOGIJE) nego egzistencija njihovih mještana koji žive od turizma i neophodnih im plaža. Prosudite sami.

U prilogu Vas obavještavam da je dana 05.05.2020. na inicijativu gore navedenih osoba ili osobe izvršen nadzor navedenih radova te je ZAKLJUČAK: da se svi radovi izvode po propisima i pravilima struke, te rješenju od 17.12.2019. te se sada produžava rok Općini Podgora za izvođenje i završetak radova do 20.05.2020.

Nalog za izvođenje radova vidljiv je iz slijedećeg dijela teksta RJEŠENJA od 17.prosinca. 2019. izdanom od strane Višeg inspektora sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, lučka uprava Split.

1. Nalaže se OPĆINI PODGORA kao jedinici lokalne samouprave koja vodi brigu o redovnom upravljenju i održavanju pomorskog dobra u općoj upotrebi na svom području, da u suradnji s SPLITSKO- DALMATINSKOM ŽUPANIJOM iz Splita kao jedinicom područne (regionalne) samouprave koja vodi brigu o izvanrednom upravljanju pomorskim dobrom, poduzme odgovarajuće mjere i izvrši sanaciju plaža i postojećih plažnih objekata na području obalnog pojasa općine Podgora, a koji su oštećeni uslijed elementarnih nepogoda od vjetrova (jugo, tramuntana i lebić) a kako ne bi dolazilo do daljnjeg urušavanja i odronjavanja kamenja, zidova, vegetacije i ostalih objekata koji na pojedinim mjestima prijete i sigurnosti ljudskih života.

2. Rok izvršenja određuje se odmah, a najkasnije do 30.travnja 2020.godine.

Zapisnik i rješenje Višeg inspektora sigurnosti plovidbe – Lučke kapetanije Split nadležnog za postupanje i nadzor radova na pomorskom dobru od 05. svibnja 2020. možete pogledati na službenim stranicama Općine Podgora” stoji u objavi načelnika Podgore Ante Miličića, a mi iste nalaze objavljujemo na dnu ovog članka.

Uz nekolicinu komentara podrške podgorskom načelniku, našao se i jedan s fotografijom “Evo, pa pravdajte” s gomilom zemlje i zemljanog materijala, upravo onoga kojeg je inspekcija izrijekom zabranila nasipati u Podgori.

Foto: Facebook

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: PODGORA IZ ZRAKA Razmjeri katastrofe zbog nasipanja zemlje: “Podmorje i ronilački turizam su nestali”