Nautički turizam traži omogućavanje plovidbe svim plovilima i gostima

Foto: Boris Kačan

Udruženje marina Hrvatske gospodarske komore pozdravilo je dopunu Odluke o zabrani uplovljavanja u morske luke i luke unutarnje plovidbe u RH, kojom je, između ostalog, dopušteno uplovljavanje jahti duljine trupa veće od 24 metra na vez u hrvatskim lukama nautičkog turizma ili lukama otvorenim za javni promet, te svih plovila pod hrvatskom zastavom.

Obzirom da značajni dio nautičkog turizma čine upravo brodice i jahte manje od 24 metra, osobito one koje nisu isključivo u hrvatskom vlasništvu, Udruženje marina HGK apelira da se i njih uključi u navedenu dopunu te da se definira jasan protokol prihvata brodova.

– Bez jasnih mjera prihvata brodova, hrvatskim marinama bit će gotovo nemoguće primati goste i pružati usluge. Zato smo izradili prijedlog protokola i uputili ga Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i nadležnim Ministarstvima mora i turizma, te iščekujemo posljednje upute kako bi mogli početi pružati usluge prihvata gostiju u marinama. S obzirom na potencijal nautičkog sektora, vjerujemo kako će se konačni prijedlog utvrditi čim prije – izjavio je predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak, dodavši kako su neke od konkurentskih destinacija, poput Crne Gore, već napravile iskorak u tom smislu te da je čak i jug Italije donio najavu za otvaranje nautičkom turizmu. 

– Resorno ministarstvo je prepoznalo nautiku kao prvu djelatnost koja bi mogla ponovno pokrenuti turističke aktivnosti. Stoga se nadamo da će nautika napokon i službeno biti svrstana u segment turizma i da će se Vlada uvažiti naš set mjera za pomoć sektoru koji joj je predložen još krajem ožujka 2020. – naglasio je Lisjak.

Udruženje je ponovno raspravljalo o iščekivanju oslobađanja marina od plaćanja fiksnog i varijabilnog dijela koncesijske naknade za pomorsko dobro koje su bile tema i zadnjeg sastanka s državnim tajnicima Ministarstva mora i Ministarstva turizma. Zaključeno je i da je u ovoj krizi bilo vidljivo da se mora nastaviti potencirati dugogodišnji apel za uvrštenje marina u sektor turizma, jer su bile neprihvatljive za potpore turizmu, a i porezni tretman općom stopom od 25 posto, za razliku od drugih turističkih djelatnosti, teže pada u ovim okolnostima. 

Posebna tema je bio i odnos s charterima i drugim zakupcima. 

Udruženje charteraša HGK također podržava zahtjev marina za oslobođenje koncesija, svjesni da marine čekaju državne mjere koji bi na njih prelile za obveze plaćanja vezova čarter plovila.

– Voda dolazi do grla, rokovi plaćanja teku, čarteraši ih ne mogu plaćati, a marine čekaju mjere od države. Svi smo tako na čekanju – napominje Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima-charter HGK. 

Čarter tvrtke su također kroz HGK poslale prijedlog epidemioloških mjera HZJZ za djelatnost, a neki s domaćim gostima počinju raditi čim se ukinu propusnice. „Nadamo se uvažanju naših prijedloga i objavi preporuka za charter što ranije“ dodaje Klisović.

– Vrlo je važno što ranije otvoriti granice za zemlje sa sličnom epidemiološkom situacijom, naravno, uz nužne mjere opreza naravno i uskladiti iste sa subotama kad uobičajeno dolaze gosti u charteru. Jer ako se, primjerice, otvori u ponedjeljak 15. lipnja, mi gubimo i ovaj preostali dio rezervacija za razdoblje od 13. do 20. lipnja budući su smjene gostiju isključivo subotom“, pojašnjava Klisović i podsjeća da i čarter, posebno onaj mali, nije više luksuz koji si prosječna hrvatska obitelj ne može priuštiti jer se najam nekih tipova plovila posljednjih godina može usporediti s troškovima skijanja za obitelj. „Tražili smo kroz HGK uvrštenje u CRO karticu i prije epidemije koronavirusa, a nedavno smo opet razgovarali s Ministarstvom turizma na tu temu i naišli na veliko razumijevanje – istaknuo je Klisović. 

Iz Udruženja poručuju da će neki gosti odmor u apartmanu ove godine možda zamijeniti odmorom na plovilu koje im pruža socijalnu distancu i sve uvjete koje epidemiolozi preporučuju. Stoga apeliraju da se njihovi prijedlozi žurno prihvate i da se omogući što raniji početak poslovanja marina i charter tvrtki, tim više što su fiksni troškovi poslovanja izuzetno veliki i ne mogu si priuštiti propuštanje poslovnih prilika. Zaključuju kako bi pozitivne informacije o otvaranju nautičke sezone u Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji bile najbolja promocija i pozivnica gostima i za sve druge vidove turizma.

D.G.