U Hrvatskoj 36 novozaraženih – Na Braču pacijenta posjetila rodbina i čak 22 se zarazilo!

Foto: Screenshot

U Hrvatskoj nema preminulih osoba, a novozaraženih je 36 u posljednja 24 sata. Rečeno je to na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Trenutno je potvrđeno ukupno 1161 osoba zaraženih koronavirusom, a ukupno 1689 osoba je ozdravila. Nema preminulih osoba, ostaje broj 86. 13 je trenutačno na respiratoru, dosad je testirano ukupno 43378 osoba, od čega jučer 1448, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Ako gledamo otok Brač imamo 22 pozitivna. Na Hvaru je zasada jedan pozitivan što znači da ova naša epidemija nije završila. Neka nam ovaj primjer bude lekcija. Opuštanja nema. Moramo i dalje biti oprezni i čuvati fizičku distancu, pridržavati se higijenskih mjera – kazao je Beroš.

– Čuli ste brojku od 36, to je dokaz da se situacija preko noći može promijeniti. Imali smo čitav niz dana jednoznamenkastu brojku. Na Braču se nalaze tri epidemiloga i ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

Navečer ćemo imati detaljniju sliku što se dogodilo. Tu se radilo o pacijentu koji se vratio iz bolnice, brojni susjedi i rođaci su ga posjetili, od njih 37 koji su bili s njim u kontaktu njih 22 je pozitivno. To nema veze s popuštanjem naših mjera.

U Dubrovniku su tri člana iste obitelji zaražena, u Osijeku imamo one koji su predoperativno napravili test i ispali pozitivni. Imamo dvoje koji su simptomima došli u COVID ambulantu i oktriveno je da je pozitivno, i još jedna osoba iz sustava socijalne skrbi koja je pozitivna – kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.