ŽARIŠTE NA BRAČU – Gradonačelnica Supetra u samoizolaciji, raspustila gradsku upravu

Foto: Google street View / Screenshot

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije od ukupno 232 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije 14 je novooboljelih osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 1, Sinja 1, Starog Grada 1, Supetra 1, Nerežišća 7, Pučišća 2, Primorskog Doca 1. Među novozaraženim nema zdravstvenih djelatnika, a 4 osobe su iz samoizolacije.

Do sada su ukupno izliječene 372 osobe na području Splitsko dalmatinske županije. 59 osoba je hospitalizirano. 138 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 7 osoba nalazi se na respiratoru i to 4 i Splitsko dalmatinske županije i 3 iz Šibensko kninske županije. 8 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko dalmatinske županije do sada su zabilježena 524 slučaja zaraze koronavirusom.

Stigli su prvi rezultati jučer uzetih briseva koji su potvrdili nove slučajeve zaraze na otoku Braču. Od dosad obrađenih uzoraka je kao pozitivno potvrđeno njih devet. Svi su pozitivni u samoizolaciji, u stalnom kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima i pod nadzorom policije.

– Sve stanovnike našeg otoka pozivamo na prisebnost i staloženost. Ponašajte se odgovorno, ne podliježite panici i neprovjerenim informacijama i pridržavajte se svih mjera koje su na snazi – poručio je brački Stožer.

“Tko će biti odgovoran? Ili će biti ‘nitko nije kriv’, ‘kriv je virus’, ‘nije bilo propusta’?”

Oglasila se i gradonačelnica Supetra, Ivana Marković:

– Potrđene su naše najgore sumnje. Stigli su prvi rezultati jučer uzetih briseva koji su potvrdili nove slučajeve zaraze na našem otoku te od dosad obrađenih uzoraka je kao pozitivno potvrđeno čak njih devet. Ono sto znamo i sto je potrdeno da je nulti pacijent ipak taj koji je otpušten iz bolnice te je isti pozitivan. Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti “nitko nije kriv”, “kriv je virus”, “nije bilo propusta” ali apeliram prema nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se sa ovom situacijom. Naš otok se suočava se epidemijom te molim sve naše stanovnike da su na velikom oprezu i da narednih dana ostanu što više u kućama. Također, i ja sam do daljnjeg u samoizilaciji jer sam bila u bliskom kontaktu sa jednom od osoba koja je u bliskom kontaktu sa zaraženim te sam raspustila gradsku upravu koja do danjeg razvoja događaja i novih informacija ne radi. Hvala svima na razumijevanju. Čuvajte se svi!