MOTAR Divlje povrće s okusom mora

Foto: Wikimedia / Katija Puljizević

Pravo je vrijeme za berbu motra! Divlje povrće, s okusom soli i mora, raste u stjenovitom području uz samu obalu mora. Zovu ga još i obalni petrovac, šćulac, obalac, petrovac, primorski petrovac, primorski obalac ili mata.

Katija Puljizević

Sad je idealno vrijeme da poberete njegove mlade grančice koje vam puckaju pod prstima i pripremite ga za ljeto koje je pred nama. Možete ga koristiti na salatu ili ko dodatak raznim jelima. Izvrstan je prilog uz ribu i plodove mora, koristite ga u rižote, salate, omlete ili dodajte u kruh prilikom njegove pripreme. Posebnost mu daje ta njegova slanoća od morske soli.

Foto: Katija Puljizević

Ako ga želite sačuvati za lešade, blanširajte ga i zaledite! Odličan je za detoksikaciju organizma ali nažalost malo se o njemu zna pa ga malo tko koristi.

Ja ga najčešće kiselim jer je to jako jednostavno i ima dug rok trajanja . Takvog ga koristim cijelu godinu, sve do njegove druge sezone.

Foto: Katija Puljizević

Za kiseljen motar potrebna je samo voda i dobro domaći ocat. Motar se može kiseliti u čistom octu i tada će biti nešto žešćeg okusa. No, idealni omjer za kombinaciju octa i vode je 1:3. Prokuhanom tekućinom zaliti motar koji stavite u sterilizirane staklenke i čuvajte ih kad se ohlade u hladnjaku. Nije potrebna sol jer se motar sam po sebi slan!

Zanimljivo je da je Shakespeare spominjao ovu biljku u drami Kralj Lear, gdje Edgar govori slijepu Gloucesteru praveći se da su na strmoglavoj uzvisini: “Napol puta dolje visi netko tko bere matar, grozno zvanje!“

Uživajte u blagodati, koju nam priroda daje!

Katija Puljizević

Foto: Katija Puljizević