2 min. čitanja

MOTAR Divlje povrće s okusom mora

MOTAR Divlje povrće s okusom mora
Foto: Wikimedia / Katija Puljizević

Pravo je vrijeme za berbu motra! Divlje povrće, s okusom soli i mora, raste u stjenovitom području uz samu obalu mora. Zovu ga još i obalni petrovac, šćulac, obalac, petrovac, primorski petrovac, primorski obalac ili mata.

Katija Puljizević

Sad je idealno vrijeme da poberete njegove mlade grančice koje vam puckaju pod prstima i pripremite ga za ljeto koje je pred nama. Možete ga koristiti na salatu ili ko dodatak raznim jelima. Izvrstan je prilog uz ribu i plodove mora, koristite ga u rižote, salate, omlete ili dodajte u kruh prilikom njegove pripreme. Posebnost mu daje ta njegova slanoća od morske soli.

Foto: Katija Puljizević

Ako ga želite sačuvati za lešade, blanširajte ga i zaledite! Odličan je za detoksikaciju organizma ali nažalost malo se o njemu zna pa ga malo tko koristi.

Ja ga najčešće kiselim jer je to jako jednostavno i ima dug rok trajanja . Takvog ga koristim cijelu godinu, sve do njegove druge sezone.

Foto: Katija Puljizević

Za kiseljen motar potrebna je samo voda i dobro domaći ocat. Motar se može kiseliti u čistom octu i tada će biti nešto žešćeg okusa. No, idealni omjer za kombinaciju octa i vode je 1:3. Prokuhanom tekućinom zaliti motar koji stavite u sterilizirane staklenke i čuvajte ih kad se ohlade u hladnjaku. Nije potrebna sol jer se motar sam po sebi slan!

Zanimljivo je da je Shakespeare spominjao ovu biljku u drami Kralj Lear, gdje Edgar govori slijepu Gloucesteru praveći se da su na strmoglavoj uzvisini: “Napol puta dolje visi netko tko bere matar, grozno zvanje!“

Uživajte u blagodati, koju nam priroda daje!

Katija Puljizević

Foto: Katija Puljizević
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.