Na Marjanu zavijorila EU zastava povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe

Foto: Grad Split

SPLIT – Podizanjem zastave Europske unije na Marjanu, Split je danas obilježio Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.  Dan pobjede je praznik koji obilježava pobjedu Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Prvi put je inauguriran u 16 republika Sovjetskog saveza nakon potpisivanja predaje Nijemaca 8. svibnja 1945. godine. 

Dan pobjede danas se službeno slavi u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Gruziji, Izraelu, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Rusiji, Srbiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini i Uzbekistanu. Zbog vremenske razlike u Francuskoj se slavi 8. svibnja, kao i u Češkoj i Slovačkoj. Nekoć se slavio i u bivšoj Jugoslaviji te Istočnoj Njemačkoj, dok se danas kao entitetski praznik Republike Srpske zadržao tek u Bosni i Hercegovini, a slavi se i u Poljskoj.

Ovogodišnju obljetnicu praznika u spomen predaje Trećeg Reicha 1945. godine, ne treba miješati s Danom Europe. Naime, 9. svibnja 1950. začeta je ideja osnivanja obitelji europskih zemalja koja je zaživjela u suvremenom obliku Europske unije.

Danom Europe koji se održava na taj datum svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Republika Hrvatska koja je članica od 2013.  godine od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. po prvi put presjeda Vijećem EU-e.

Svečanosti podizanja zastave EU na marjanskom platou u blizini ZOO vrta prisustvovali su splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.