Američka mornarica šalje u mirovinu gotovo nove Littoral Combat ratne brodove

Foto: Wikimedia

Čelnici Američke ratne mornarice odlučili su umiroviti  četiri gotovo nova ratna broda kategorije Littoral Combat Ship. Naime, iako im se starost kreće od šest do 12 godina. USS Freedom, USS Independence, USS Fort Worth i USS Coronado još od 2016. ne sudjeluju u vojnim operacijama, nego služe kao plovila za obučavanje i trening, te uskoro će vjerojatno završiti u rezalištu.

Najavljeni kao manji, fleksibilni i multifunkcionalni ratni bodovi prikladni za djelovanje blizu američke obale, LCS modeli su se pokazali kao veliko razočaranje, prenosi Slobodna Dalmacija. Razlog tome je veliki broj kvarova, i to u objema podklasama – Freedom jednotrupci od aluminija imali su stalne probleme s motorima, mjenjačima i pukotinama na trupu, dok su Independence trimarani bili pogođeni s korozijom i nevoljama s propulzijom.

Primjerice, USS Freedom je 2013. jedva stigao preko Pacifika do Singapura, gdje je dugo bio na popravcima. U sastavu US Navy je još 30 ovakvih plovila, no njihova daljnja sudbina još nije poznata.

Usput rečeno, zbog brojnih tehničkih problema, mornari LCS brodove posprdno nazivaju Little Crappy Ships, a ono crappy u pristojnom prijevodu znači – loša kvaliteta. Nadamo se samo da ih neće darovati nekoj od svojih vjernih NATO saveznica.

D.G.