Blagdan Gospe Loretske – Neobičan običaj u Primoštenu, zavjetni darovi u Arbanasima

Foto: Facebook

PRIMOŠTEN – Katolički vjernici u Primoštenu i zadarskim Arbanasima danas slave blagdan Gospe od Loreta. Posebno slavlje u oba mjesta razlikuju se u načinu proslave i običajima. 

Primošten “Na ovaj dan puše i oni s mliječnim zubićima”

Prije točno 185 godina pomorac Marko Prgin iz Loreta donio je sliku crne Madone, koju primoštenci štuju najprije procesijom i misnim slavljima, bakljadom, a onda i neobičnim i danas pomalo kontroverznim običajem. Za vrijeme paljenja vatre vjernici, pa čak i djeca puše cvijet kadulje koji je prethodno osušen. Kažu da je taj dan dozvoljeno je pušenje i onim s mliječnim zubićima, piše Šibenski.hr. Zbog tog je običaja prije nekoliko godina reagirala i Pravobraniteljica za djecu smatrajući pušenje izrazito štetnim za djecu. Primoštenci su se tada pobunili, smatrajući da se ne radi o štetnim cigaretama već o aromatičnoj biljci čiji je običaj pušenja prisutan još od davnina kada se vjerovalo da se na taj način rastjeruje kuga koja je davnih dana pokosila stanovništvo.

Općina Primošten prije tri godine na vrhu brda Gaj postavila je i veliki kip Gospe od Loreta visok preko 17 metara. Kip je obložen mozaikom od zlata, srebra i bojanog stakla vidi iz svih dijelova Primoštena, a s vidikoca na brdu Gaj puca naljepša panoramaska slika Primoštena.

Ukrašavanje oltara cvijećem iz arbanaških vrtova

U zadarskim arbanasima običaj je nešto drugačiji, pa tako svetkovina započinje dva dana prije blagdana, kad bi se u crkvi s oltara uzeo kip Gospe kojeg vjernici kite zavjetnim darovima – zlatnim i srebrnim nakitom: naušnicama, ogrlicama, medaljonima, narukvicama i prstenjem.

Bernard Kotlar za Zadarski list pojašnjava da se dan prije blagdana kip postavljao na oltar po sredini crkve koji je ukrašen cvijećem iz arbanaških vrtova. Na sam blagdan (10. svibnja), nakon svečane poslijepodnevne mise, krenula bi procesija s kipom Gospe kroz arbanaške ulice. U procesiji su sudjelovali žitelji Arbanasa i njihovi prijatelji koji bi za taj dan dolazili iz Zadra i bliže okolice, a mnogi i iz Italije, Amerike, itd… Na kraju procesije, pred crkvom, vjernici su prolazili ispod kipa Gospe. Sutradan (11. svibnja), nakon večernje mise slijedilo bi skidanje zavjetnih darova s kipa, koji se vraćaju na svoje stalno mjesto. Nakon toga, vjernicima se dijeli cvijeće s improviziranog oltara. Ceremonija se odvija uz pjevanje Marijanskih pjesama.