Pet novozaraženih na Braču, uzet bris od još 92 osobe

Foto: Pixabay

Gošća Dnevnika N1 bila je dr. Željka Karin, ravnateljica splitskog Zavoda za javno zdravstvo. Za uvedene mjere na otoku Braču, koje su blaže od karantene, rekla je da se nada da će biti dovoljne.

– Procjena epidemiologa je takva, išli smo na prijedlog stožera otoka Brača, usuglasili smo se da idemo s ovim na 14 dana. Ovisi o daljnjoj situaciji hoćemo li postrožiti ili ublažiti – rekla je Karin.

Za situaciju u tvornici Sardine Postire rekla je da za sada nije potreban poseban nadzor.

– Nemamo nikakvu epidemiološku situaciju za posebne mjere, razgovaramo s direktorom, prate se kontakti osoba koje tamo rade – istaknula je.

O nezadovoljstvu Bračana radom nadležnih sluzbi, rekla je da misle da imaju krive informacije

– Zaražena osoba bila je u bolnici zbog drugog razloga, nije bilo sumnje da je zaražena Covidom, nije bilo razloga da ga se nadzire, svi protokoli su postivani – zaključila je.

Dvoje novozaraženih su zaposlenici iz Doma za starije i nemocne, ali dr. Karin tu situaciju više ne bi komentirala.

– Odradili smo sve sto je trebalo, zaražene osobe bile su u radnoj izolaciji, nisu bile na poslu – istaknula je.

Trenutno se obrađuju kontakti zaraženih, a jučer je uzeto 90 briseva. Kako neslužbeno doznaje Index, stigli su rezultati za prvih 20 testova s Brača. Od tih 20 testova, pet je pozitivno na koronavirus.

Potvrdila je da je od jutros u aparatu drugih dvadesetak testova, treći bi se trebali početi analizirati oko 11 sati, a do poslijepodne trebale bi biti gotove sve analize i poznati rezultati. Danas planiraju testirati još desetak osoba.

– U obradu prve ‘ture’ briseva, koje smo sinoć radili, stavili smo one koji su nam rizičniji, odnosno one osobe koje su našim epidemiolozima rekli da imaju temperaturu. Jutros je u aparat stavljeno još dvadesetak briseva i tako ćemo ih obrađivati svakih tri i pol sata, a na Braču smo ukupno uzeli 92 brisa. Rezultate prve, sinoćnje ture imamo, ali je dogovor da ih se objavi u priopćenju stožera – kazala je Karin.

Rekla je da je zdravstveno stanje zaraženih Bračana dobro, nemaju ozbiljnijih simptoma osim temperature i šmrcanja, a dvije su osobe, stariji gospodin i gospođa, primljeni u bolnicu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brač na korak od karantene, zabranjeno napuštanje otoka na 14 dana