Splitsko javno zdravstvo postalo ozbiljna prijetnja dalmatinskom turizmu

Foto: Facebook

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković zatražila je, dakle, raspuštanje Stožera za civilnu zaštitu Splitsko dalmatinske županije. U prilog njenom zahtjevu govore snažni argumenti, drastičniji od pretvaranja Brača iz turističkog otoka u trenutno najveće žarište Covida-19 u Hrvatskoj kad je riječ o novooboljelima. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji živi oko 450 tisuća ljudi, što čini oko 11 posto hrvatskog stanovništva. Međutim, u Splitsko-dalmatinskoj županiji koronom je zaraženo više od 520 ljudi, što je skoro četvrtina svih zaraženih u Hrvatskoj. U Splitsko-dalmatinskoj županiji dosad su umrle 33 zaražene osobe, što je više od trećine ukupnog broja umrlih u Hrvatskoj, piše portal Plava kamenica.

Splitsko-dalmatinska županija ima uvjerljivo najgore rezultate u borbi protiv korone u cijeloj zemlji, a ti su rezultati iz dana u dan sve gori. Nikome, naravno, ne pada napamet da okrivljuje splitske liječnike i medicinske sestre za nemar i nezalaganje. Naprotiv, sigurni smo da oni rade najviše i najbolje što mogu. No, očigledno je da sustav ne funkcionira i da upravljači sustavom loše obavljaju svoje zadatke. O očiglednim prikrivanjima odgovornosti za skandal u Domu umirovljenika da i ne govorimo.

Kako bi se nefunkcioniranje splitskog javnog zdravstva moglo odraziti na stanje u dalmatinskom turizmu?

Uzmimo kao primjer Brač, koji je do jučer bio corona free, a sada ima tridesetak zaraženih. Brač se ozbiljno spremao da pokuša spasiti sezonu. Otvaranje prvih hotela bilo je najavljeno za početak lipnja. Ako se na Braču proglasi karantena, jasno je da taj lijepi otok neće vidjeti turiste prije 1. kolovoza. Proglašenjem karantene, riskira se daljnje širenje epidemije, što može ugroziti imidž Hrvatske kao corona free destinacije. Zamislite naslove u stranim medijima: “Korona hara jednim od najljepših jadranskih otoka”, piše Plava kamenica.

Sam je Split, koji je godinama postizao izvrsne turističke rezultate, trenutno zdravstveno najnesigurniji grad u zemlji. Uostalom, nulti brački pacijent došao je iz splitskog zdravstvenog sustava. U ovim kompliciranim i uistinu dramatičnim okolnostima najbolje se vidi koliko je važno da sustav javnog zdravstva, kao i drugi sustavi vezani uz sprečavanje epidemije, kompetentno funkcioniraju. Brojke kažu da u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije tako, što bi moglo imati gadne posljedice na dalmatinski turizam, od kojeg živi skoro cijela županija.