Foto: Screenshot

U proteklih 24 sata imamo novih 11 novozaraženih bolesnika i troje preminulih. Ukupno imamo 2187 oboljelih od koronavirusa, a od toga broja za sada su se oporavile 1764 osobe.

– U proteklih 24 sata imamo novih 11 dijagnosticiranih bolesnika. Ukupno imamo 2187 bolesnika. Testirano je ukupno 44.886 bolesnika, od toga u zadnjih 24 sata je 668. Postotak je 4.47%. Od jučer su nažalost preminule tri bolesnice, sve tri u Općoj bolnici u Koprivnici. Osobe su 1921., 1931. i 1935. s kroničnim bolestima. Imamo ukupno 90 preminulih. Na respiratoru je 13 bolesnika. Broj oporavljenih 1764, odnosno 38 više u odnosu na jučer. Od 11 pozitivnih iz samoizolacije je osam osoba, izvijesito je ministar zdravstva Vili Beroš.

Posebne mjere za otok Brač

– Uvode se nužne epidemiološke mjere za Brač u trajanju od 14 dana. To su mjere koje se odnose na ograničavanje zadržavanja, obustave javnog prometa, pogreba, rada u trgovini, društvenih okupljanja. Na otoku se primjenjuje režim koji je bio na snazi prije 27. travnja 2020. kako je to tražio Županijski i otočki stožer s kojima smo bili u kontaktu – izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodatno popuštanje mjera

– Omogućava se okupljanje do 40 osoba, umjesto do 5 osoba. Rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, rad nacionalnih parkova, parkova prirode, održavanje proba u kulturi, a 18.5. će se donijeti odluka za organiziranje kulturnih programa i manifestacija na otvorenom i zatvorenom, održavanje treninga svim sportašima,potom rad teretana, fitness centara od 13. svibnja. Otvaranje bazena od 18. svibnja. Stavlja se izvan snage odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnice a tu želim naglasiti da se slijedom epidemiološke procjene može opet aktivirati, kao što je odluka o ograničavanju na području Brača – dodaje Božinović.

– Jučerašnja odluka je omogućila hrvatskim državljanima izlazak i ulazak na teritorij RH, kao i sve ostale kategorije koje se spominju u odluci, sukladno striktnim uputama HZJZ-a.  Ono što je intencija odluke bila da se omogući prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci, da se omogući kada postoji gospodarski interes za RH da se takve aktivnosti na neki način puste da ljudi dođu, investiraju, da se koliko god moguće u ovoj situaciji gospodarstvo aktivira. Mjere koje je donio epidemiološki zavod su striktne. Ako se svi budu držali mjera ne bi trebalo biti razloga za zabrinutost, a ako ne onda se može i taj režim dodatno regulirati uključujući i testiranja – kazao je Božinović.

D.G.